Bacteria

Q1: Which of the following gram-positive bacteria causes pharyngitis (sore throat)?

A Neisseria

B Streptococcus

C Staphylococcus

D Mycobacterium

ANS:B - Streptococcus

Streptococcus because it causes strep throat which Is harmful to humans.

Q2: Bacteria are

A saprophytic

B symbiotic

C hyper parasitic

D all of these

ANS:A - saprophytic

The right answer should be option D.

Q3: Gram-positive bacteria, responsible for food poisoning, is/are

A Mycoplasmas

B Pseudomonas

C Clostridia

D all of these

ANS:C - Clostridia

Very useful. Thanks for explaining.

Q4: Which of the following is a gram-positive bacteria?

A Lactobacillus

B Staphylococci

C Streptococci

D All of these

ANS:D - All of these

Thanks for the question.

Q5: Gram-negative bacteria, responsible for food poisoning, is/are

A Salmonella

B Pseudomonas

C Clostridia

D None of these

ANS:A - Salmonella

Yes, salmonella is gram-negative bacteria. It is responsible for food poisoning.

Q6: Thermus thermopiles is a

A gram negative eubacteria

B gram positive eubacteria

C gram negative archebacteria

D gram positive archebacteria

ANS:A - gram negative eubacteria

Keep it up. It is very useful for me.

Q7: The enzyme, which hydrolyses the murein is

A perxoidase

B tannase

C lysozyme

D none of these

ANS:C - lysozyme

No answer description is available.

Q8: Gram-negative bacterium is/are

A Escherichia

B Clostridia

C Staphylococci

D All of these

ANS:A - Escherichia

Answer is A bcs clostridia are anaerobes gram positive bacilli and staphylococcus are gram positive cocci.

Q9: Which of the following gram-negative bacteria is/are not aerobic?

A Pseudomonas

B Neisseria

C Escherichia

D None of these

ANS:C - Escherichia

A]. Pseudomonas - facultative anaerobic.
B]. Neisseria - Obligate aerobic.
C]. Escherichia - facultative anaerobic.

So the answer should be D.

Q10: Bacterial spoilage is identified by which of the following morphological characteristics?

A Encapsulation

B Endospores

C Cell aggregation

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q11: Which of the following is/are not a gram-positive bacteria?

A Streptococci

B Pseudomonas

C Mycobacteria

D None of these

ANS:B - Pseudomonas

Yes, I agree with you @Ezekiel Mwita.

Q12: Coliform bacteria on fermentation of carbohydrates yields

A lactic acid

B acetic acid

C formic acid

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q13: The gram-positive bacteria lack __________ structure/component?

A outer membrane

B murein

C teichoic acid

D plasma membrane

ANS:A - outer membrane

According to me, it is murein because gram-positive bacteria have no murien.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.