Bacteriophages

Q1: __________ is specifically able to have a long-term relationship with the host known as lysogeny.

A Temperate virus

B Adsorbed virus

C RNA phage

D DNA phage

ANS:A - Temperate virus

No answer description is available.

Q2: A bacterial defense mechanism against bacteriophage is called

A concatamerization

B polymerization

C restriction

D lysogeny

ANS:C - restriction

No answer description is available.

Q3: One of the first enzymes synthesized by many bacteriophage is __________ , an RNA-dependent RNA polymerase.

A RNA transcriptase

B RNA polymerase

C RNA ligase

D RNA replicase

ANS:D - RNA replicase

It catalyses synthesis of the RNA strand complementary to a given RNA template.

Q4: Which of the following is/are synthesized from late mRNA?

A Phage structural proteins

B Proteins that help with phage assembly without becoming part of the virion structure

C Proteins involved in cell lysis and phage release

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q5: Which of the following bacteria can be typed by phage typing method?

A Staphylococcus aureus

B Salmonella typhi

C Vibrio cholerae

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q6: Area of lysis on a bacterial lawn culture produced by a phage is known as

A pock

B plaque

C pox

D all of these

ANS:B - plaque

No answer description is available.

Q7: The filamentous bacteriopohage infect male E. coli cells by attaching to

A lipopolysaccharide

B the cell wall

C the tip of the pilus

D the cell membrane

ANS:C - the tip of the pilus

No answer description is available.

Q8: The process by which phage reproduction is initiated in lysogenized culture is called

A infection

B integration

C repression

D induction

ANS:D - induction

But option B is also correct because in lysogeny phage reproduce by integrating it's DNA in bacterial chromosomes.

Q9: Which of the following properties is due to lysogenic conversion by phages?

A Toxin production in Corynebacterium diphtheriae

B Toxin production in Clostridium botulinum types C and D

C Antigenic variation in Salmonella anatum

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q10: Which capsid symmetry is exhibited by most of the phages?

A Helical

B Icosahedral

C Complex

D None of these

ANS:B - Icosahedral

No answer description is available.

Q11: In viruses with envelopes

A the envelope and the embedded proteins are encoded by the viral nucleic acid

B the envelope is derived from the host but it contains embedded proteins coded by the viral nucleic acid

C the envelope is coded by the viral nucleic acids, but the proteins come from the host's membrane proteins

D the envelope and its imbedded proteins are derived from the host's membranes

ANS:B - the envelope is derived from the host but it contains embedded proteins coded by the viral nucleic acid

No answer description is available.

Q12: The procapsid is assembled with the aid of __________ proteins.

A ladder

B framing

C scaffolding

D form

ANS:C - scaffolding

Scaffolding proteins play a critical role during the capsid assembly nucleation because of the portal not be incorporated into the procapsid when the scaffolding are absent.

Q13: __________ protein keeps the prophage dormant and prevents virus reproduction.

A Operator

B Promotor

C Repressor

D Enhancer

ANS:C - Repressor

No answer description is available.

Q14: Contractile sheath of the tail is present in which of the following phages?

A T3

B T2

C P22

D All of these

ANS:B - T2

No answer description is available.

Q15: T-even phage binding to E. coli probably involves

A electrostatic interaction

B hydrophobic interaction

C covalent bonds

D all of these

ANS:A - electrostatic interaction

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.