Cell Cultivations

Q1: The isolation of the gonorrhoea - causing organisms, Neisseria gonorrhoeae,from a clinical specimen is facilitated by the use of media containing

A cellulose

B certain antibiotics

C succinate

D none of these

ANS:B - certain antibiotics

No answer description is available. 

Q2: Which of the following is an abiotic elicitors?

A UV irradiation

B Osmotic shock

C Heavy metal ions

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q3: The size of a single plant cell is usually within the range of

A 10-20μm in diameter and 25-100μm long

B 20-40μm in diameter and 100-200μm long

C 40-60μm in diameter and 200-300μm long

D 60-80μm in diameter and 300-400μm long

ANS:B - 20-40μm in diameter and 100-200μm long

No answer description is available. 

Q4: Suspension cultures consist of cells and cell aggregates, growing dispersed in

A liquid medium

B solid nutrient medium

C solid or liquid medium

D none of these

ANS:A - liquid medium

No answer description is available. 

Q5: Anchorage -dependent cells require

A wettable surface for growth

B dry surface for growth

C either (a) or (b)

D nothing to do with the surface

ANS:A - wettable surface for growth

No answer description is available.

Q6: For most bacteria, the optimum pH for growth lies between

A 6.5-7.5

B 3.5-4.5

C 4.5-5.5

D 5.5-6.5

ANS:A - 6.5-7.5

No answer description is available. 

Q7: Thiobacillus thiooxidans has an optimum pH of

A 2.0-3.5

B 0.5-6.0

C 6.5-7.5

D 9.0-9.5

ANS:A - 2.0-3.5

No answer description is available.

Q8: Balanced growth is defined as

A cultures undergoing balanced growth while maintaining a constant chemical composition

B balancing the growth while controlling the pH

C balancing the growth while controlling the temperature

D balancing the growth while changing the nutrient composition

ANS:A - cultures undergoing balanced growth while maintaining a constant chemical composition

No answer description is available. 

Q9: The archaebacterium Halobacterium, an extreme halophile, and Sulfolobus, a thermoacidophile, can be cultured in the presence of antibiotics such as streptomycin and chloramphenicol because

A they contain ether-linked isoprenoids in their plasma membrane

B they lack murein in their cell wall

C they contain 80S, as opposed to 70S, ribosomes

D all of the above

ANS:B - they lack murein in their cell wall

No answer description is available. 

Q10: Callus cultures are amorphous cell aggregates arising from the unorganized growth of explants on an

A liquid medium

B solid nutrient medium

C aseptic solid nutrient medium

D solid or liquid medium

ANS:C - aseptic solid nutrient medium

No answer description is available.

Q11: Which of the following is incorrect?

A Plant cells are larger than the bacterial or fungus cells

B Plant cells tend to grow in clumps

C Plant cells are less sensitive to shear than microbial cells

D Plant cells are more genetically unstable than microbial cells

ANS:C - Plant cells are less sensitive to shear than microbial cells

No answer description is available. 

Q12: Which of the following is the necessary step for cultivating the microorganisms?

A Preparing a culture medium for the growth of microorganisms

B Sterilizing in order to eliminate all living microorganisms in vessel

C Inoculating the microorganisms in the prepared medium

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available.

Q13: The protoplast can be used to

A modify genetic information

B create plant hybrid

C study plant viral infections

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q14: The cell mass can be measured optically by determining the amount of light scattered by a suspension of cells. The measurements are usually at a wavelength of

A 300-400nm

B 400-500nm

C 500-600nm

D 600-700nm

ANS:D - 600-700nm

No answer description is available. 

Q15: Which of the following is not an indirect method for the measurement of cell mass?

A Nutrient composition

B Cell dry weight

C Viscosity

D Heat evolution

ANS:B - Cell dry weight

No answer description is available. 

Q16: Which of the following is incorrect?

A Mammalian cells are larger and more complex than microorganisms

B Their growth rate is very fast compared to microorganisms

C Mammalian cells are fragile

D Most animal cells only grow when attached to surface

ANS:B - Their growth rate is very fast compared to microorganisms

No answer description is available. 

Q17: Radical shifts in pH can be prevented by incorporating

A a buffer

B an oxidizing agent

C a reducing agent

D any of these

ANS:A - a buffer

No answer description is available. 

Q18: Stringent anaerobes can be grown in a media by taking special measure as

A boiling the media for several minutes

B addition of cysteine

C passing through oxygen-free nitrogen

D any of these

ANS:D - any of these

No answer description is available. 

Q19: Semi-solid media, prepared with agar at concentrations of 0.5% or less are useful for the cultivation of

A Microaerophillic bacteria

B Lactobacilli

C E.coli

D all of these

ANS:A - Microaerophillic bacteria

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.