Clostridium

Q1: Clostridium botulinum food poisoning is due to

A invasion of bacteria in the intestine

B preformed toxin

C both (a) and (b)

D none of the above

ANS:B - preformed toxin

The toxin is preformed into the food.

Q2: Typical drumstick appearance of bacilli is generally seen in

A C perfringens

B C botulinum

C C tetani

D C histolyticum

ANS:C - C tetani

No answer description is available.

Q3: Which of the following types of Clostridium perfringens produces alpha toxin most abundantly?

A Type A

B Type B

C Type C

D Type D

ANS:A - Type A

Clostridium perfringen produces just 2 toxin A and C. A is very common and it passes through food by eating enterotoxin producing strain in food. C is very rare as it contains enteritis necrotican.

Q4: Blackening of meat in cooked meat broth is through

A C histolyticum

B C perfringens

C C tetani

D all of these

ANS:A - C histolyticum

I thought C. Tetani is proteolytic breaking down protein causing the blackening of meat broth.

Q5: Which of the following(s) is/are obligate anaeorbes?

A C septicum

B C novyi

C C tetani

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q6: Which of the following species of Clostridium is predominantly sacchrolytic?

A C septicum

B C perfringens

C C novyi

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q7: Which of the following properties are the characteristics of tetanospasmin?

A It is a heat-labile protein

B It is a neurotoxin

C It can be toxoided

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q8: The most toxic exotoxin is

A tetanus toxin

B diphtheria toxin

C botulinum toxin

D cholera toxin

ANS:C - botulinum toxin

Toxins are two types endotoxins and endotoxins.

Q9: Which of the following is predominantly proteolytic?

A C. sporogenes

B C. histolyticum

C Both (a) and (b)

D C. speticum

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q10: Drumstick appearance is characteristic of

A C tetanomorphum

B C tetani

C C sphenoides

D all of these

ANS:D - all of these

Drum stick appearance produces only C tetani.

Q11: Reddening of meat in cooked meat broth is produced by

A C tetani

B C histolyticum

C Clostridium perfringens

D C sporogenes

ANS:C - Clostridium perfringens

No answer description is available.

Q12: Types of exotoxin, most commonly associated with botulism in man, is/are?

A Type A

B Type B

C Type E

D All of these

ANS:D - All of these

I think Option C is the correct answer.

Q13: Food poisoning strains of Clostridium perfringens belong to

A type A

B type B

C type C

D type D

ANS:A - type A

There's also beta-toxin producing type C strains especially present in raw pork that causes acute necrotizing disease (pig-bel) where we have bloody diarrhea rather than simple diarrhea produced by type A.

Q14: Nagler's reaction is useful for the identification of

A C tetani

B C perfringens

C C botulinum

D C difficile

ANS:B - C perfringens

Explain this.

Q15: Stormy clot reaction is useful in identification of

A C tetani

B C botulinum

C C perfringens

D C difficile

ANS:C - C perfringens

Stormy clot reaction is important to identify C perfringens.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.