Energy Release and Conservation

Q1: In lactic acid fermentation, the final electron acceptor would be

A fructose

B pyruvate

C glucose

D acetyl-CoA

ANS:B - pyruvate

No answer description is available. 

Q2: Organisms can synthesize ATP by oxidative phosphorylation when they

A ferment

B oxidize glucose to pyruvate

C pass electrons from the oxidation of chlorophyll through an electron transport system

D pass electrons to oxygen through an electron transport system containing cytochromes

ANS:C - pass electrons from the oxidation of chlorophyll through an electron transport system

No answer description is available. 

Q3: The amount of ATP produced by a cell from glucose when metabolizing it by fermentation means is

A greater than by aerobic metabolism

B lesser than by aerobic metabolism

C exactly or approximately equal to by aerobic metabolism

D none of these

ANS:B - lesser than by aerobic metabolism

No answer description is available. 

Q4: Suppose a eukaryotic cell had a mutation that prevented the production of cytochrome c. As a result of this mutation, which of the following processes would not occur?

A Cellular respiration

B Photosynthesis

C Mitosis

D Cell wall synthesis

ANS:A - Cellular respiration

No answer description is available. 

Q5: The enzymes that catalyze the reactions of the Krebs cycle are found in which subcellular organelle of eukaryotes?

A Mitochondrion

B Chloroplast

C Ribosome

D Endoplasmic reticulum

ANS:A - Mitochondrion

No answer description is available. 

Q6: Which of the following is the most complete definition of fermentation?

A Oxidation of glucose with organic molecules serving as electron acceptors

B Complete catabolism of glucose to CO2 and HO2

C Production of energy by substrate-level phosphorylation

D Production of ethyl alcohol from glucose

ANS:A - Oxidation of glucose with organic molecules serving as electron acceptors

No answer description is available. 

Q7: Fatty acids are oxidized to acetyl-CoA by which of the following pathways?

A β-oxidation

B Entner-Doudoroff

C pentose phosphate pathway

D Embden-Meyerhof pathway

ANS:A - β-oxidation

No answer description is available. 

Q8: The amount of energy (cal/mole) in an ATP molecule produced by a cell from glucose by fermentation is

A greater than aerobic metabolism

B less than aerobic metabolism

C exactly or approximately equal to aerobic metabolism

D none of the above

ANS:C - exactly or approximately equal to aerobic metabolism

No answer description is available. 

Q9: In cellular metabolism, O2 is used

A to provide electrons for photophosphorylation

B in glycolysis

C as a terminal electron acceptor

D in the Krebs cycle

ANS:C - as a terminal electron acceptor

No answer description is available. 

Q10: The amount of ATP that can be obtained by complete oxidation of a glucose by a bacterium is

A greater than by a yeast cell

B lesser than by a yeast cell

C exactly or approximately equal to by a yeast cell

D none of these

ANS:B - lesser than by a yeast cell

No answer description is available. 

Q11: Aerobic respiration differs from anaerobic respiration in which of the following respects?

A Anaerobic respiration is glycolysis

B Aerobic respiration requires the electron transport chain

C The final electron acceptors are different

D Aerobic respiration produces less ATP

ANS:C - The final electron acceptors are different

No answer description is available. 

Q12: The enzymes for glycolysis are located

A on the inner surface of the cell membrane

B on the inner membrane of the mitochondrion

C on the outer membrane of the chloroplast

D in the cytoplasm

ANS:D - in the cytoplasm

No answer description is available. 

Q13: Which one of the following is not produced in any of the steps of glycolysis?

A NAD+

B NADH

C ADP

D ATP

E ATP

ANS:A - NAD+

No answer description is available. 

Q14: Which of the following is accomplished in chemiosmosis?

A The oxidation of ATP

B The oxidation of water

C The oxidation of NADH

D The oxidation of CO2

ANS:C - The oxidation of NADH

No answer description is available.

Q15: The number of ATP molecules produced from one glucose molecule by a bacterium producing lactic acid is

A greater than producing ethanol

B lesser than producing ethanol

C approximately equal to producing ethanol

D none of these

ANS:D - none of these

No answer description is available. 

Q16: How many molecules of carbon dioxide will be given off during ten turns of the Krebs cycle?

A 10

B 20

C 30

D 40

ANS:B - 20

No answer description is available. 

Q17: Glucose can be broken down to pyruvate by

A Entner-Doudoroff pathway

B tricarboxylic acid cycle

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:A - Entner-Doudoroff pathway

No answer description is available. 

Q18: In glycolysis, ATP is created by

A photophosphorylation

B the chemiosmotic mechanism

C substrate level phosphorylation

D the pentose phosphate pathway

ANS:C - substrate level phosphorylation

No answer description is available. 

Q19: Which of the following best explains about the usefulness of the production of ethanol in yeast cells under anaerobic conditions?

A Ethanol keeps the electron transport system functioning

B Yeast would be unable to activate the enzymes of the Krebs cycle without ethanol

C The process generates oxygen, which is required for glycolysis

D The process regenerates NAD+, which is required for glycolysis

ANS:D - The process regenerates NAD+, which is required for glycolysis

No answer description is available. 

Q20: Which one of the following is produced in the greatest numbers during one turn of the Krebs cycle?

A NADH

B Acetyl-CoA

C FADH2

D ATP

ANS:A - NADH

No answer description is available. 

Q21: For each pair of electrons passing from NADH located inside the mitochondria to oxygen, how many ATP molecules can be generated?

A 1

B 2

C 3

D 4

ANS:C - 3

No answer description is available. 

Q22: Most bacterial fermentations yield how many net ATP molecules per molecule of glucose?

A 1

B 2

C 4

D 6

ANS:B - 2

No answer description is available. 

Q23: A yeast or fungal cell produces how many net ATP molecules per molecule of glucose when completely oxidized?

A 32

B 34

C 36

D 38

ANS:C - 36

No answer description is available. 

Q24: The final electron acceptor in the electron transport chain is

A CoQ

B a cytochrome

C FMN

D oxygen

ANS:D - oxygen

No answer description is available. 

Q25: How many oxygen molecules are required in the fermentation of one molecule of glucose to ethanol and CO2?

A 0

B 1

C 2

D 36

ANS:A - 0

No answer description is available. 

Q26: Before most molecules can enter the Krebs citric acid cycle, they must be converted to

A citric acid

B oxaloacetic acid

C NADH or FADH

D acetyl-CoA

ANS:D - acetyl-CoA

No answer description is available. 

Q27: In anaerobic respiration, the final electron acceptor can be

A oxygen

B nitrate

C pyruvate

D acetyl-CoA

ANS:B - nitrate

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.