Enzymes Regulation

Q1: Enzymes are

A organic compounds produced by living organism

B inorganic compounds

C organic as well as inorganic compounds

D all of these

ANS:A - organic compounds produced by living organism

No answer description is available.

Q2: The inactive organic molecular portion of enzyme is

A apoenzyme

B coenzyme

C holoenzyme

D none of these

ANS:B - coenzyme

No answer description is available.

Q3: Who coined the word enzyme first?

A Kuhne

B Pasteur

C Liebig

D Buchner

ANS:A - Kuhne

No answer description is available.

Q4: Isozymes or iso enzymes are those enzyme which

A have same structural forms

B have different structural forms but identical catalytic properties

C catalyses oxidation reactions

D none of these

ANS:B - have different structural forms but identical catalytic properties

No answer description is available.

Q5: Organic molecules that increase the rate of metabolic reactions with themselves changing are known as

A coenzymes

B enzymes

C substrates

D reactants

ANS:B - enzymes

No answer description is available.

Q6: Enzymes can

A not pass through semipermeable membrane

B pass through semipermeable membrane

C dissolve semipermeable membrane

D none of these

ANS:A - not pass through semipermeable membrane

No answer description is available.

Q7: Protein portion of an enzyme when it is combined with organic molecule is termed as

A apoenzyme

B co-enzyme

C holoenzyme

D co-factors

ANS:A - apoenzyme

No answer description is available.

Q8: Many enzymes consists of a protein combined with low molecular weight organic molecule called as

A apoenzyme

B co-enzyme

C holoenzyme

D co-factors

ANS:B - co-enzyme

No answer description is available.

Q9: The inactive protein from of enzyme is

A apoenzyme

B enzyme

C haloenzyme

D cofactor

ANS:A - apoenzyme

No answer description is available.

Q10: Allosteric enzymes are

A larger than simple enzyme

B smaller than simple enzyme

C larger and more complex than simple enzyme

D smaller than simple enzyme but not complex

ANS:C - larger and more complex than simple enzyme

No answer description is available.

Q11: The active form of enzyme is

A apoenzyme

B coenzyme

C holoenzyme

D none of these

ANS:C - holoenzyme

No answer description is available. 

Q12: Main function of an enzyme is to

A increase the activation energy

B decrease the activation energy

C maintain constant activation energy

D none of these

ANS:B - decrease the activation energy

No answer description is available.

Q13: Enzyme catalase has non-protein metal as

A magnesium

B manganese

C iron

D zinc

ANS:C - iron

No answer description is available.

Q14: Intracellular enzymes

A synthesize cellular material only

B synthesize cellular material and perform catabolic reaction

C synthesize cellular material and perform anabolic reaction

D only provide energy to the cell

ANS:B - synthesize cellular material and perform catabolic reaction

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.