Fungi - Molds and Yeasts

Q1: __________ produce motile sexual and asexual spores.

A Slime molds

B Dimorphic fungi

C Club fungi

D Water molds

ANS:D - Water molds

No answer description is available. 

Q2: Achlorophyllous means

A leading in chlorophyll

B lacking chlorophyll

C unable to use CO2

D none of these

ANS:B - lacking chlorophyll

No answer description is available. 

Q3:
 
Which of the following structures would not be associated with fungi?

A
 
Mitochondria

B
 
Cell walls

C Chloroplasts

D Spores

ANS:C - Chloroplasts

No answer description is available. 

Q4: Which of the following is not a member of the division Ascomycota?

A Aspergillus

B Claviceps

C Penicillium

D Rhizopus

ANS:D - Rhizopus

No answer description is available. 

Q5: Yeasts may undergo

A alcoholic fermentation

B homolactic fermentation

C heterolactic fermentation

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q6: Select the statement that does not apply to the kingdom Fungi

A The fungi are eukaryotic, multicellular, ingestive heterotrophs

B Some fungi form beneficial interrelationships with plants

C The fungal life cycle typically includes a spore stage

D Certain fungi are natural sources of antibiotic substances

ANS:A - The fungi are eukaryotic, multicellular, ingestive heterotrophs

No answer description is available. 

Q7: The amount of phagocytosis done by the Plasmodium

A is greater than by the water mold mycelium

B is lesser than by the water mold mycelium

C is equal to by the water mold mycelium

D none of the above

ANS:A - is greater than by the water mold mycelium

No answer description is available. 

Q8: Water molds form flagellated spores are called

A dinoflagellates

B fruiting bodies

C zoospores

D trichocysts

ANS:C - zoospores

No answer description is available. 

Q9: Which of the following is correct?

A All members of Sac fungus are also members of chemo-lithotrophic autotroph, but not all members of chemolithotrophic autotroph are members of Sac fungus.

B All members of chemolithotrophic autotroph are also members of Sac fungus, but not all members of Sac fungus are members of chemolithotrophic autotroph.

C All members of Sac fungus are members of chemolithotrophic autotroph, and all members of chemolithotrophic autotroph are members of Sac fungus.

D none of the above

ANS:C - All members of Sac fungus are members of chemolithotrophic autotroph, and all members of chemolithotrophic autotroph are members of Sac fungus.

No answer description is available. 

Q10: The Acrasiomycota differ from the Myxomycota

A in their mode of nutrition

B in their cellular organization

C Both (a) and (b)

D none of the above

ANS:B - in their cellular organization

No answer description is available. 

Q11: Mycorrhizae are mutualistic associations between fungi and

A bacteria

B protozoa

C unicellular green algae

D vascular plants

ANS:D - vascular plants

No answer description is available. 

Q12: Ascospores located in asci are found in

A conidiocarps

B sorocarps

C ascocarps

D plasmodiocarps

ANS:C - ascocarps

No answer description is available. 

Q13: Which of the following does not represent a human disease caused by fungi?

A Ringworm

B Cryptococcosis

C Malaria

D Jock itch

ANS:C - Malaria

No answer description is available. 

Q14: The fungus responsible for ergotism belongs to which of the following fungal divisions?

A Deuteromycota

B Oomycota

C Zygomycota

D Ascomycota

ANS:D - Ascomycota

No answer description is available. 

Q15: Which of the following divisions of fungi produce uniflagellated zoospores?

A Ascomycota

B Chytridiomycota

C Oomycota

D Zygomycota

ANS:B - Chytridiomycota

No answer description is available. 

Q16: The basidiomycetes include plant parasites that can cause

A rust and smut diseases

B candidiasis

C ergot disease

D Dutch elm disease & chestnut blight

ANS:A - rust and smut diseases

No answer description is available. 

Q17: The organism that starts out as amoeboid, phagocytic cells and converts to a sluglike pseudoplasmodium that migrates prior to development of a sorocarp belongs to which division?

A Ascomycota

B Chytridiomycota

C Myxomycota

D Oomycota

ANS:C - Myxomycota

No answer description is available. 

Q18: The evolutionary record suggests that the first occurrence of multicellularity was in the kingdom

A Monera

B Protista

C Fungi

D Plantae

ANS:B - Protista

No answer description is available. 

Q19: Mushrooms are classified in which of the following division?

A Ascomycota

B Basidiomycota

C Zygomycota

D Deuteromycota

ANS:B - Basidiomycota

No answer description is available. 

Q20: Yeast play an important role in the alcohol industry, converting pyruvic acid into carbon dioxide and ethyl alcohol by the process of

A glycolysis

B respiration

C fermentation

D Krebs cycle

ANS:C - fermentation

No answer description is available. 

Q21: The number of sets of chromosomes in a dikaryotic cell

A is greater than diploid cell

B is lesser than diploid cell

C is equal to diploid cell

D none of these

ANS:C - is equal to diploid cell

No answer description is available. 

Q22: __________ produce basidiospores.

A Slime molds

B Dimorphic fungi

C Club fungi

D Sac fungi

ANS:C - Club fungi

No answer description is available.

Q23: Why are slime molds considered to resemble plants?

A They can photosynthesize

B They have cell walls composed largely of cellulose

C They form a threadlike structure

D They form structures that resemble leaves

ANS:B - They have cell walls composed largely of cellulose

No answer description is available. 

Q24: The organism that starts out as amoeboid, phagocytic cells and converts to a sluglike pseudoplasmodium that migrates prior to development of a sorocarp belongs to which division?

A Ascomycota

B Chytridiomycota

C Myxomycota

D Oomycota

ANS:C - Myxomycota

No answer description is available. 

Q25: Anaerobic degradation of proteins brought about by bacteria and fungi give the products like

A mercaptans and indole

B H2S

C both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q26: The thallus of a mold consists of

A mycelium

B spores

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q27: The hyphae of mold are

A submerged

B aerial

C vegetative

D
 
all of these
 

ANS:D -

 
all of these
 

No answer description is available. 

Q28: Water molds belong to which division?

A Ascomycota

B Basidiomycota

C Chytridiomycota

D Oomycota

ANS:D - Oomycota

No answer description is available. 

Q29: Which of the following does not represent a human disease caused by fungi?

A Ringworm

B Cryptococcosis

C Malaria

D Jock itch

ANS:C - Malaria

No answer description is available. 

Q30: The number of nuclei per cell in a dikaryotic cell

A is greater than diploid cell

B is lesser than diploid cell

C is equal to diploid cell

D none of these

ANS:A - is greater than diploid cell

No answer description is available. 

Q31: Ergotism is responsible for all of the following except

A hallucinations

B Irish potato famine

C both (a) and (b)

D gangrene

ANS:D - gangrene

No answer description is available.

Q32: Fungi in the division Deuteromycota are characterized by the fact that

A they only reproduce sexually

B they form sexual spores called deuterospores

C they are incapable of sexual reproduction

D a method of sexual reproduction has not been identified

ANS:D - a method of sexual reproduction has not been identified

No answer description is available. 

Q33: __________ produce ascospores in an ascus.

A Slime molds

B Dimorphic fungi

C Club fungi

D Sac fungi

ANS:A - Slime molds

No answer description is available. 

Q34: The fruiting body of a mushroom is called

A sorocarps

B basidiocarps

C ascocarps

D plasmodiocarps

ANS:B - basidiocarps

No answer description is available. 

Q35: Fungi are generally not

A multicellular

B containing cell walls

C photosynthetic

D spore-producing

ANS:C - photosynthetic

No answer description is available. 

Q36: __________ produce zygospores.

A Slime molds

B Dimorphic fungi

C Club fungi

D Black bread molds

ANS:D - Black bread molds

No answer description is available. 

Q37: Which of these spores are characteristic of the black bread mold Rhizopus?

A Arthrospore and Ascospore

B Ascospore and Zygospore

C Arthrospore and Blastospore

D Sporangiospore and Zygospore

ANS:D - Sporangiospore and Zygospore

No answer description is available. 

Q38: Ecologically fungi are important because

A they act as decomposers and aid in nutrient cycling

B they are a major cause of plant diseases

C Both (a) and (b)

D none of the above

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q39: Fungi

A are photosynthetic

B are prokaryotic cells

C have cell walls of peptidoglycan

D secrete extracellular enzymes to breakdown nutrients

ANS:D - secrete extracellular enzymes to breakdown nutrients

No answer description is available. 

Q40: Saprophytic fungi

A engulf their food in order to break it down.

B secure their food from dead organic materials

C both (a) and (b)

D none of the above

ANS:B - secure their food from dead organic materials

No answer description is available. 

Q41: The organism that starts out as amoeboid, phagocytic cells and converts to a sluglike pseudoplasmodium that migrates prior to development of a sorocarp belongs to which division?

A Ascomycota

B Chytridiomycota

C Myxomycota

D Oomycota

ANS:C - Myxomycota

No answer description is available. 

Q42: An organism in the Deuteromycota has all the following except

A asexual spores

B absorptive nutrition

C ascospores, basidiospores or zygospores

D a nucleus

ANS:C - ascospores, basidiospores or zygospores

No answer description is available. 

Q43: The most significant reason why fungi are not in the kingdom Plantae is that fungi

A are chemoorganotrophic heterotrophs

B have unicellular and multi-cellular forms

C are prokaryotes

D are eukaryotes

ANS:A - are chemoorganotrophic heterotrophs

No answer description is available. 

Q44: Molds are considered as

A mesophillic

B psychotropic

C thermophillic

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q45: The bread mold Rhizopus stolonifer belongs to which of the following fungal divisions?

A Ascomycota

B Deuteromycota

C Oomycota

D Zygomycota

ANS:D - Zygomycota

No answer description is available. 

Q46: Which spore is on a club and results from the fusion of two nuclei from different strains of the same fungi?

A Ascospore

B Basidiospore

C Blastospore

D Conidiospore

ANS:B - Basidiospore

No answer description is available. 

Q47: Fungi are important in the production of all of the following commercial products except

A bread

B beer

C cheese

D rubber

ANS:D - rubber

No answer description is available. 

Q48: Fungi differ from the other eukaryotic microbes in having

A flagella

B ergosterol

C chloroplasts

D an undulating membrane

ANS:B - ergosterol

No answer description is available. 

Q49: Slime molds differ from the moldy fungi

A in their mode of nutrition: phagocytosis for the slime molds; absorptive heterotroph for moldy fungi

B in that the moldy fungi produce amoeboid or flagellated cells and the slime molds do not

C Both (a) and (b)

D none of the above

ANS:A - in their mode of nutrition: phagocytosis for the slime molds; absorptive heterotroph for moldy fungi

No answer description is available. 

Q50: Which of the following is correct?

A All members of heterotrophic organisms are also members of fungi, but not all members of fungi are members of heterotrophic organisms

B All members of fungi are also members of heterotrophic organisms, but not all members of heterotrophic organisms are members of fungi

C All members of heterotrophic organisms are members of fungi and all members of fungi are members of heterotrophic organisms.

D none of the above

ANS:B - All members of fungi are also members of heterotrophic organisms, but not all members of heterotrophic organisms are members of fungi

No answer description is available. 

Q51: A mutualistic association made up of a fungus and a cyanobacterium is called

A a saprobe

B a gamete

C lichen

D dimorphic

ANS:C - lichen

No answer description is available. 

Q52: Yeast play an important role in the alcohol industry, converting pyruvic acid into carbon dioxide and ethyl alcohol by the process of

A glycolysis

B respiration

C fermentation

D Krebs cycle

ANS:C - fermentation

No answer description is available. 

Q53: A mycelium describes

A saclike structure where fungal spores are produced

B single fungal strand made up of a long chain of cells

C interwoven mass of numerous hyphae

D none of the above

ANS:C - interwoven mass of numerous hyphae

No answer description is available. 

Q54: Which of the following is/are the sexual spore?

A Ascospores

B Basidiospores

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q55: Fungi that lack partitions (septa) are called

A ahyphae

B coenocytic

C yeast

D conidia

ANS:B - coenocytic

No answer description is available. 

Q56: Name the asexual spore(s)?

A Conidia

B Sporangiospore

C Arthospores

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q57: The amount of peptidoglycan in the cell walls of a mushroom

A is greater than the amount of chitin in the cell walls of a mushroom

B is lesser than the amount of chitin in the cell walls of a mushroom

C is exactly or approximately equal to the amount of chitin in the cell walls of a mushroom

D none of the above

ANS:B - is lesser than the amount of chitin in the cell walls of a mushroom

No answer description is available. 

Q58:
 
The amount of chitin in the cell walls of the Plasmodium

A
 
is greater than the water mold mycelium

B
 
is lesser than the water mold mycelium

C
 
is equal to the water mold mycelium

D
 
none of the above
 

ANS:C -

 
is equal to the water mold mycelium

No answer description is available. 

Q59: Fungi are important to food webs because

A they are photoautotrophs

B they have prokaryotic cell structure

C they serve as key decomposers of dead organic matter

D they generate antibiotics that kill competing plants and animals

ANS:C - they serve as key decomposers of dead organic matter

No answer description is available. 

Q60: Yeast play an important role in the alcohol industry, converting pyruvic acid into carbon dioxide and ethyl alcohol by the process of

A glycolysis

B respiration

C fermentation

D Krebs cycle

ANS:C - fermentation

No answer description is available. 

Q61: __________ exhibit yeast-like growth at human body temperatures and mold-like growth at room temperature.

A Dimorphic fungi

B Black bread molds

C Sac fungi

D Water molds

ANS:A - Dimorphic fungi

No answer description is available. 

Q62: The terms mycelium and hyphae are associated with

A algae

B fungi

C protozoa

D viruses

ANS:B - fungi

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.