Hepatitis Viruses

Q1: All of the following viruses are enveloped except

A Hepatitis A virus

B Hepatitis B virus

C Hepatitis C virus

D Hepatitis D virus

ANS:A - Hepatitis A virus

No answer description is available. 

Q2: The most serious infection is

A superinfection of an HBsAg carrier by HDV

B infection with HBV alone

C coinfection of HBVand HDV

D none of the above

ANS:A - superinfection of an HBsAg carrier by HDV

No answer description is available. 

Q3: Most reliable test for detection of hepatitis E infection is

A ELISA test for IgM anti-HEV

B Western blot assay for IgM anti-HEV

C Polymerase chain reaction for detection of HEV RNA

D ELISA test for IgG anti-HEV

ANS:C - Polymerase chain reaction for detection of HEV RNA

No answer description is available. 

Q4: Which of the following nucleic acid is present in hepatitis B virus?

A dsDNA

B ssRNA

C ssDNA

D dsRNA

ANS:A - dsDNA

No answer description is available. 

Q5: Which of the following hepatitis viruses is not RNA virus?

A Hepatitis A virus

B Hepatitis B virus

C Hepatitis E virus

D Hepatitis G virus

ANS:B - Hepatitis B virus

No answer description is available.

Q6: Which of the following is not correct for hepatitis A virus?

A It can be grown in cell cultures of primate and human cells

B It is one of the most stable viruses infecting humans

C It may cause hepatocellular carcinoma

D None of the above

ANS:C - It may cause hepatocellular carcinoma

No answer description is available. 

Q7: The agent representing an isolate of hepatitis G virus is

A GBA-A

B GBV-B

C GBV-C

D none of these

ANS:C - GBV-C

No answer description is available. 

Q8: The viruses, which is/are transmitted by parenteral and sexual routes is/are

A Hepatitis B virus

B Hepatitis C virus

C Hepatitis G virus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q9: Which of the following viruses can be transmitted by the parenteral route?

A HBV

B HCV

C HDV

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q10: The defective satellite virus is

A hepatitis B

B hepatitis C

C hepatitis D

D hepatitis A

ANS:C - hepatitis D

No answer description is available. 

Q11: Which of the following antigenic types of hepatitis B virus is present in the envelope?

A HbsAg

B HBcAg

C HBeAg

D HBxAg

ANS:A - HbsAg

No answer description is available. 

Q12: Which of the following viral infections can result in chronic carrier state?

A HBV

B HCV

C HDV

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q13: Which of the following specimens contain/s hepatitis B virus in an infected person?

A Blood

B Semen

C Saliva

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q14: The diagnosis of hepatitis A virus infection is carried out from the method based on

A aminotransferase levels

B detection of faecal HAV by immunoelectron microscopy

C both (a) and (b)

D detection of IgM anti-HAV by ELISA

ANS:D - detection of IgM anti-HAV by ELISA

No answer description is available. 

Q15: Hepatocellular carcinoma (Hepatoma) may be caused by

A Hepatitis A virus

B Hepatitis C virus

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q16: Hepatitis G virus belongs to the family

A Caliciviridae

B Flaviviridae

C Hepadnaviridae

D Coronaviridae

ANS:B - Flaviviridae

No answer description is available. 

Q17: Which of the following antigenic types of hepatitis B virus is prevalent in India?

A Adw

B Adr

C Ayw

D Ayr

ANS:C - Ayw

No answer description is available. 

Q18: Transmission of hepatitis G virus is

A Parenterally

B Sexually

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q19: Vertical transmission may be seen in

A Hepatitis B virus

B Hepatitis C virus

C Hepatitis D virus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q20: The development of hepatocellular carcinoma is associated with

A ground squirrel hepatitis virus

B hepatitis B virus

C woodchuck hepatitis virus

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.