Identification of Bacteria

Q1: What is the colour of gram -postive bacteria on a gram staining?

A Purple

B Pink

C Colourless

D Green

ANS:A - Purple

No answer description is available.

Q2: The process of Gram staining is based on the ability of bacterial cell wall

A to retain the safranin dye

B to retain the crystal violet dye during solvent treatment.

C to retain part of both dyes

D none of above

ANS:B - to retain the crystal violet dye during solvent treatment.

No answer description is available.

Q3: Which of the following shows a positive urease test?

A Proteus

B Klebsiella

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q4: Gram staining was developed accidentally in 1884 by

A Alexander Fleming

B Hans Christian Gram

C Joseph Christian Gram

D Robert Gram

ANS:B - Hans Christian Gram

No answer description is available. 

Q5: Which of the following(s) show(s) positive results for phenylalanine deaminase test?

A Providencia

B Proteus

C Morganella

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q6: Which of the following(s) is/ are oxidase-positive bacteria?

A Vibrio

B Neisseria

C Pseudomonas

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q7: Which of the following is commonly used as Gram's decolouriser?

A Ethyl alcohol

B Methyl alcohol

C Acetone

D A mixture of ethyl alcohol and acetone

ANS:D - A mixture of ethyl alcohol and acetone

No answer description is available.

Q8: The deinococci are gram-positive cocci and rods that are distinctive in their unusually great resistance to

A radiation

B desiccation

C both (a) and (b)

D extreme temperatures

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q9: The gram-negative organisms is

A Actinomyces

B Bacillus

C Clostridium

D None of these

ANS:D - None of these

The bacteria mentioned in the options are all gram positive so the correct answer is D

Q10: At what concentration of sulphuric acid, Nocardia resists decolourization?

A 0.5% sulphuric acid

B 5% sulphuric acidcid

C 10% sulphuric acid

D 8% sulphuric acid

ANS:A - 0.5% sulphuric acid

No answer description is available.

Q11: Catalase production is negative in which of the following?

A Streptococcus

B Salmonella

C Proteus

D Staphylococcus

ANS:A - Streptococcus

Its the way we identify strep. From staph.

The fact that strep is catalase negative and staph is catalase positive.

Q12: The production of sufficient acid by fermentation of glucose leads to decrease in pH such that pH of the medium falls below 4.5. Which of the following test can detect it?

A Indole test

B Methyl red test

C Citrate utilization test

D Voges-Proskauer test

ANS:B - Methyl red test

No answer description is available.

Q13: The organisms that can be acid-fast stained is

A Nocardia

B Tubercle bacilli

C Lepra bacilli

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q14: Which of the following organisms can be demonstrated with silver impregnation method?

A Vibrios

B Salmonella

C Spirochaetes

D Shigella

ANS:C - Spirochaetes

No answer description is available. 

Q15: Which of the following is a primary stain for acid fast staining of mycobacteria?

A Crystal violet

B Carbol fuchsin

C Geimsa

D Methylene blue

ANS:B - Carbol fuchsin

No answer description is available.

Q16: Which of the following is a substitute for crystal violet used in gram-staining procedure?

A Methylene blue

B Bromocresol green

C Safranin

D Phenolpthalene

ANS:A - Methylene blue

If the crystal violet is not available for gram staining so use the methyl violet or gentian violet as a substitute of crystal violet. (Monica vol. 2 for microbiology for tropical country. ).

Q17: Which of the following inference(s) indicate(s) the ability of an organism to utilize citrate as a sole source of carbon in Simmon's citrate medium?

A Blue colour

B Appearance of growth

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

Be the first person to comment on this question !

Q18: The primary stain of Gram's method is

A safranin

B phenolpthalene

C crystal violet

D methyl red

ANS:C - crystal violet

No answer description is available.

Q19: Production of acetoin can be detected by which of the following tests?

A Citrate test

B Voges-Proskauer test

C Methyl red test

D Indole test

ANS:B - Voges-Proskauer test

No answer description is available.

Q20: What is the order of reagents used in the Gram stain?

A Crystal violet, iodine, safranin, decolorizer

B Crystal violet, iodine, decolorizer, safranin

C Safranin, crystal violet, decolorizer, iodine

D Crystal violet, safranin, iodine, decolorizer

ANS:B - Crystal violet, iodine, decolorizer, safranin

No answer description is available.

Q21: What is the colour of gram-negative bacteria on a gram staining?

A Purple

B Pink

C Green

D Colourless

ANS:B - Pink

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.