Microbial Recombination and Gene Transfer

Q1: Which of the following statement(s) is/are true in regards to F+ x F- mating events?

A DNA is transferred from F- to F+ cells

B DNA is transferred from F+ to F- cells

C No DNA is transferred because F- cells are unable to perform conjugation

D No DNA is transferred because F+ cells are unable to perform conjugation

ANS:B - DNA is transferred from F+ to F- cells

No answer description is available

Q2: The main difference between a self-transmissible and a mobilizable plasmid is that the self-transmissible plasmid

A transfers both strands of the plasmid DNA

B carries genes encoding the mating apparatus

C transfers antibiotic resistance genes

D usually has a transposon inserted into it

ANS:B - carries genes encoding the mating apparatus

No answer description is available.

Q3: Which of the following type of recombination does not require homologous sequences and is utilized by mobile genetic elements that move about chromosomes?

A Mutagenic recombimation

B Site-specific recombination

C Replicative recombination

D General recombination

ANS:C - Replicative recombination

Here, mobile chromosomal fragments are TRANSPOSONS.

Q4: Plasmid that carries genes encoding enzymes, which degrade substances such as aromatic compounds, pesticides or sugar are

A F factors

B metabolic plasmid

C virulence plasmid

D none of these

ANS:B - metabolic plasmid

No answer description is available.

Q5: The expression of gene X (which has promoter Px) is to be monitored. A gene fusion construction for carrying this work will

A have Px but not the rest of the X coding region

B have the promoter of lacZ or some other reporter gene

C allow to monitor the expression of all genes with a promoter similar in sequence to Px

D give the same information as from a microarray

ANS:A - have Px but not the rest of the X coding region

No answer description is available.

Q6: What is the term used for a segment of DNA with one or more genes in the centre and the two ends carrying inverted repeat sequences of nucleotides?

A Plasmid

B Transposon

C Insertion sequence

D None of these

ANS:B - Transposon

I think the answer will be C: insertion sequence.

For example attenuator in trp operon where a sequence of U and U represents inverted repeat seq, and the inner carries strongly paired nucleotides.

Q7: In the extracellular medium, DNA-degrading enzymes would likely be to prevent transfer of DNA by

A conjugal transfer by a self-transmissible plasmid

B generalized phage transduction

C natural transformation

D none of the above

ANS:C - natural transformation

Please provide an explanation for the answer.

Q8: When composite transposons are formed

A a small deletion occurs in the transposase gene of an IS element

B a small deletion occurs in the transposase gene of an IS element and plasmid is integrated

C an IS element integrates with another IS element with the help of a plasmid

D two IS elements integrate into a chromosome with only a small distance separating them

ANS:D - two IS elements integrate into a chromosome with only a small distance separating them

No answer description is available.

Q9: The transposase gene encodes an enzyme that facilitate

A viral replication within a genome

B general recombination

C site-specific integration of transposable elements

D none of the above

ANS:C - site-specific integration of transposable elements

No answer description is available

Q10: Inverted repeat sequences at each end and a gene encoding transposase is contained in which of the following transposable element?

A Composite transposon

B Insertion element

C Virus

D Plasmid

ANS:B - Insertion element

No answer description is available

Q11: Which of the following transport bacterial DNA to other bacteria via bacteriophages?

A Conjugation

B Transduction

C Transformation

D Translation

ANS:B - Transduction

No answer description is available.

Q12: Recombination of virus genomes occurs

A by transduction

B by transription

C simultaneous infection of a host cell by two viruses with homologous chromosomes

D by transformation

ANS:C - simultaneous infection of a host cell by two viruses with homologous chromosomes

No answer description is available.

Q13: Which of the following genetic elements carry the genes required for integration into host chromosomes?

A Replicon

B Plasmids

C Transposons

D Tandons

ANS:C - Transposons

No answer description is available.

Q14: What information can be generated by interrupted mating experiments?

A Levels of DNA homology

B Bacterial genome maps

C DNA nucleotide sequences

D Proteomics of the bacteria

ANS:B - Bacterial genome maps

No answer description is available

Q15: The correct term for the transfer of genetic material between bacteria in direct physical contact is

A conjugation

B transformation

C replication

D transduction

ANS:A - conjugation

No answer description is available.

Q16: Which of the following is used by microbial genetisists as a tool?

A Bacteriophage

B Plasmids

C Transposable elements

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q17: The plasmids can be eliminated from a cell by the process known as

A curing

B breaking

C fixing

D expulsion

ANS:A - curing

No answer description is available.

Q18: The plasmid-mediated properties is/are

A fermentation of lactose

B production of enterotoxin

C resistance to antibiotics

D all of these

ANS:D - all of these

Explain about the Fermentation of lactose.

Q19: The term used for plasmids possessing both RTF and r determinants is

A non self-transmissible plasmids

B non conjugative plasmids

C conjugative plasmids

D none of the above

ANS:C - conjugative plasmids

No answer description is available.

Q20: R factors involved in plant-microbe interactions are

A plant proteins

B bacterial proteins

C essential for transfer of DNA to plant cells

D also called opines

ANS:A - plant proteins

No answer description is available. 

Q21: Which of the following statement can describe horizontal transfer?

A The synthesis of protein in RNA

B The transmission of genetic information from one independent, mature organism to another

C The transmission of genetic information from parent to offspring

D The synthesis of RNA from a DNA template

ANS:B - The transmission of genetic information from one independent, mature organism to another

No answer description is available.

Q22: What is term used for a bacterial cell that is able to take up naked DNA?

A Complementary

B Liable

C Competent

D Infected

ANS:C - Competent

No answer description is available. 

Q23: The plasmid which makes the host more pathogenic is

A F factors

B Metabolic plasmid

C Virulence plasmid

D None of these

ANS:C - Virulence plasmid

No answer description is available.

Q24: Which of the following statement describes plasmids?

A Another name for a protoplast

B A complex membrane structure that covers the chromosome of bacteria

C Small, circular DNA molecules that can exist independently of chromosomes commonly found in bacteria

D None of the above

ANS:C - Small, circular DNA molecules that can exist independently of chromosomes commonly found in bacteria

No answer description is available.

Q25: F factor plasmids play a major role in

A conjugation

B replication

C transduction

D trasnscription

ANS:A - conjugation

Because conjugation need fertility factor to transfer DNA from one cell to another and pili acts as a fertility factor for bacterria. F indicates fertility.

Q26: Which of the following plamids do not possess information for self transfer to another cell?

A Cryptic plasmids

B Conjugative plasmids

C Non-conjugative plasmids

D None of these

ANS:C - Non-conjugative plasmids

No answer description is available.

Q27: The type of recombination that commonly occurs between a pair of homologous DNA sequences is,

A mutagenic recombination

B site-specific recombination

C replicative recombination

D general recombination

ANS:D - general recombination

No answer description is available.

Q28: The transducing particles carry only specific portions of the bacterial genome in which of the following transduction?

A Specialized transduction

B General transduction

C Abortive transduction

D None of these

ANS:A - Specialized transduction

No answer description is available.

Q29: Diagnostic DNA probes have been developed for

A Mycobacterium tuberculosis

B Hepatitis B virus

C Human immunodeficiency virus

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available

Q30: The chromosomal genes, possessing fertility factor is known as

A R factor

B F prime factor

C HFr

D F factor

ANS:B - F prime factor

No answer description is available. 

Q31: A microarray differs from a gene fusion in that, it

A carries DNA segments from many different genes

B is not constructed by cloning

C gives direct measurement of mRNA level

D all of the above

ANS:D - all of the above

What types of G-positive organism grow on macconkey agar? give a list of organism?

Q32: The transposase gene encodes an enzyme that facilitate

A viral replication within a genome

B general recombination

C site-specific integration of transposable elements

D none of the above

ANS:C - site-specific integration of transposable elements

No answer description is available

Q33: Which of the following type of recombination does not require homologous sequences and is important for the integration of viral genomes into bacterial chromosomes?

A Mutagenic recombimation

B Site-specific recombination

C Replicative recombination

D General recombination

ANS:B - Site-specific recombination

No answer description is available.

Q34: The term used for acquisition of naked DNA from its environment and its incorporation in their genome by a bacterium is

A transformation

B lysogenic conversion

C conjugation

D transduction

ANS:A - transformation

No answer description is available.

Q35: . Penicillin resistance in staphylococci is acquired due to

A conjugation

B mutation

C transformation

D transduction

ANS:D - transduction

No answer description is available.

Q36: Which type of plasmid can exist with or without being integrated into the host's chromosome?

A Medisome

B Lisosome

C Lysogen

D Episome

ANS:D - Episome

Can anyone please explain it?

Q37: Which of the following term describes the relationship between a virus and host where no new viral particles are produced and the viral genome is replicated along with host chromosome?

A Lysogeny

B Lysis

C Transformation

D Conjugation

ANS:A - Lysogeny

No answer description is available.

Q38: In lysogeny,

A a bacteriophage transfers bacterial DNA

B bacteria take up double stranded DNA from the environment

C DNA-degrading enzymes in the extracellular medium would stop the process

D a bacteriophage genome is integrated into the bacterial genome

ANS:D - a bacteriophage genome is integrated into the bacterial genome

No answer description is available.

Q39: Who discovered transposons (jumping genes)?

A Abelson

B Harvey

C McClintock

D Griffith

ANS:C - McClintock

No answer description is available.

Q40: Which of the following is the cause for drug resistance in tuberculosis?

A Mutation

B Transduction

C Transformation

D Conjugation

ANS:A - Mutation

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.