Microbiology of Waste Water

Q1: Biogas production is

A a temperature-dependent process

B a temperature independent process

C an oxygen dependent process

D none of the above

ANS:A - a temperature-dependent process

No answer description is available. 

Q2: The filtering medium of trickling filters is coated with microbial flora, known as

A zoological film

B geological film

C zooglocal film

D none of these

ANS:C - zooglocal film

No answer description is available. 

Q3: The biogas production process takes place at the temperature

A lesser than 25°C

B 25-40°C

C 45-60°C

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q4: Which of the following is responsible for the corrosion problem?

A Iron bacteria

B Sulfur bacteria

C Slime forming bacteria

D All of these

ANS:B - Sulfur bacteria

No answer description is available. 

Q5: The use of microbes to break down synthetic waste products such as polychlorinated biphenyls is called

A bioinformatics

B biolistics

C biotechnology

D bioremediation

ANS:D - bioremediation

No answer description is available. 

Q6: The acetate-utilizing methanogens are responsible for

A 20% of methane produced in a biogas reactor

B 50% of methane produced in a biogas reactor

C 70% of methane produced in a biogas reactor

D 85% of methane produced in a biogas reactor

ANS:C - 70% of methane produced in a biogas reactor

No answer description is available. 

Q7: The concept of putting microbes to help clean up the environment is called

A pasteurization

B bioremediation

C fermentation

D biolistics

ANS:B - bioremediation

No answer description is available. 

Q8: Iron bacteria can produce

A slime

B undesirable odors and tastes

C both (a) and (b)

D extreme acidity

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q9: Composting is one of the oldest forms of disposal of waste. It is the natural process of decomposition of organic waste that yields manure or compost. One of the following is added to the compost to get better results?

A Ants

B Bugs

C Snakes

D Worms

ANS:D - Worms

No answer description is available. 

Q10: Advanced treatment is generally used to treat waste water to

A remove coarse solids

B remove settleable solids

C reduce BOD

D remove additional objectionable substances

ANS:D - remove additional objectionable substances

No answer description is available. 

Q11: Some cyanobacteria produce potent neurotoxins that, if ingested, will kill humans. These cyanobacteria are most likely to contaminate

A water rich in organic carbon wastes but poor in phosphate

B water that are anoxic

C water rich in phosphate wastes but poor in organic carbon

D none of the above

ANS:C - water rich in phosphate wastes but poor in organic carbon

No answer description is available. 

Q12: Oxidation ponds are shallow ponds, generally designed at the depth of

A 2 to 40 feet

B 4 to 6 feet

C 1 to 3 feet

D 5 to 8 feet

ANS:A - 2 to 40 feet

No answer description is available. 

Q13: What is an anaerobic digester?

A New diet drink

B Microbe that eats hazardous waste

C Method to convert agricultural waste into a biogas

D All of the above

ANS:C - Method to convert agricultural waste into a biogas

No answer description is available. 

Q14: Which of the following is not employed as an oxidation method?

A Oxidation ponds

B Trickling filters

C Contact aerators

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q15: Activated sludge contains large number of

A bacteria

B yeasts and molds

C protozoa

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q16: Treatment of municipal water supplies is based upon

A coagulation, filtration, chlorination

B chlorination, filtration, coagulation

C filtration, coagulation, chlorination

D coagulation, chlorination, filtration

ANS:A - coagulation, filtration, chlorination

No answer description is available. 

Q17: Biomass

A provides the U.S. with about 50% of its energy

B consists largely of wood, animal, and human waste

C is unlikely to be a major source of energy globally

D offers the consumer high quality energy with low environmental impact

ANS:B - consists largely of wood, animal, and human waste

No answer description is available. 

Q18: Water testing relies on the detection of certain indicator organisms known as

A acid-fast bacteria

B bacteroids

C coliforms

D dinoflagellates

ANS:C - coliforms

No answer description is available. 

Q19: Which of the following statement is not correct?

A The use of 25-40°C temperatures allows the biogas production to be more stable

B The use of 25-40°C temperatures does not destroy potentially harmful bacteria

C The use of 25-40°C temperatures destroys potentially harmful bacteria

D None of the above

ANS:C - The use of 25-40°C temperatures destroys potentially harmful bacteria

No answer description is available. 

Q20: Which is not a form of biomass energy?

A Incineration of solid waste

B Composting to produce methane

C Ethanol and methanol production for auto fuel

D Photovoltaic production of hydrogen

ANS:D - Photovoltaic production of hydrogen

No answer description is available. 

Q21: Which of the following is generally not referred to the sewerage system?

A Sanitary sewers

B Storm sewers

C Combined sewers

D Solid sewers

ANS:D - Solid sewers

No answer description is available.

Q22: The magnitude of BOD of wastewater is related to

A bacterial count

B amount of organic material

C amount of inorganic material

D all of the above

ANS:B - amount of organic material

No answer description is available. 

Q23: A dense bacterial population caught in a tangled web of fibers sticking to a surface describes

A coagulation

B a biodisc

C a biofilm

D the membrane filter technique

ANS:C - a biofilm

No answer description is available. 

Q24: The death of a river by environmental pollutants ultimately results from

A the overpopulation of algae

B the overabundance of toxic proteins

C the depletion of oxygen

D the buildup of sediment on the river bottom

ANS:C - the depletion of oxygen

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.