Mycobacterium

Q1: The bacteria which cause(s) tuberculosis in man is/are

A M bovis

B Mycobacterium tuberculosis

C M africanum

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q2: Members of the genus Mycobacterium are

A gram-positive

B acid-fast

C non-motile

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q3: The bacteria which is microaerophilic on primary isolation, is

A M fortuitum

B Mycobacterium tuberculosis

C M bovis

D none of these

ANS:C - M bovis

No answer description is available.

Q4: False negative Mantoux test is observed in

A early tuberculosis

B Advanced tuberculosis

C Severe malnutrition

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q5: Rough and buff colonies on LJ medium are characteristic of

A M chelonei

B M bovis

C Mycobacterium tuberculosis

D M fortuitum

ANS:C - Mycobacterium tuberculosis

No answer description is available. 

Q6: Which of the phage types of Mycobacterium tuberculosis occurs most frequently in India?

A Type A

B Type B

C Type C

D Type I

ANS:D - Type I

No answer description is available. 

Q7: A positive Mantoux test indicates an area of induration of

A 4-9 mm in diameter

B 1-4 mm in diameter

C 10 mm or more in diameter

D None of these

ANS:C - 10 mm or more in diameter

No answer description is available.

Q8: Humans become infected with Mycobacterium tuberculosis most frequently by

A inhalation

B ingestion

C contact

D inoculation

ANS:A - inhalation

No answer description is available. 

Q9: Which of the following species of Mycobacterium is positive for nitrate reduction test?

A M chelonei

B M fortuitum

C Mycobacterium tuberculosis

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q10: Which of the following bacteria is sensitive to pyrazinamide?

A Mycobacterium tuberculosis

B M bovis

C M fortuitum

D None of these

ANS:A - Mycobacterium tuberculosis

No answer description is available. 

Q11: Example of a Saprophytic bacteria is

A M xenopi

B Msmegmatis

C Mycobacterium chelonei

D M marinum

ANS:B - Msmegmatis

No answer description is available. 

Q12: The causative agent of Buruli ulcer is

A M chelonei

B M marinum

C M fortuitum

D M ulcerarts

ANS:D - M ulcerarts

No answer description is available. 

Q13: Which of the following bacteria is susceptible to thiophen-2-carboxylic acid hydrazide?

A M bovis

B Mycobacterium tuberculosis

C M chelonei

D M fortuitum

ANS:A - M bovis

No answer description is available. 

Q14: Eugonic growth on Lowenstein-Jensen medium is produced by

A M bovis

B Mycobacterium tuberculosis

C Both (a) and (b)

D None of the above

ANS:B - Mycobacterium tuberculosis

No answer description is available. 

Q15: Culture of tubercle bacilli may be positive if number of bacteria in the specimen is

A as few as 1-4 per ml

B as few as 5-9 per ml

C as few as 10-100 per ml

D as few as 125-200 per ml

ANS:C - as few as 10-100 per ml

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.