Nucleic Acid Structure

Q1: According to base pairing rules the bases of one strand match-up with the bases of the second strand of DNA and the two strands are said to be

A complementary

B oppositely charged

C identical

D none of these

ANS:A - complementary

No answer description is available

Q2: Which is not an essential part of a two-component phosphorelay system?

A Response regulator

B Sensor kinase

C Autoinducer

D None of these

ANS:C - Autoinducer

No answer description is available.

Q3: The DNA that actually codes for a protein's primary structure in eukaryotes is

A the entire gene

B portions of the gene called introns

C portions of the gene called exons

D the promoter

ANS:C - portions of the gene called exons

No answer description is available.

Q4: The chromosome of almost all bacteria is in the shape of

A an open circle

B helix

C a closed circle

D a linear chromosome

ANS:C - a closed circle

No answer description is available.

Q5: To which of the following adenine always binds?

A Guanine

B Cytosine

C Thymine

D None of these

ANS:C - Thymine

Always Remember the code.

AT-GC
Adenine - Thymine Guanine-Cytosine.

It is present in DNA and in RNA the Thymine is replaced by Uracil. Becomes AU-GC.

Q6: In DNA sequencing, the primer

A specifies where the sequence ends

B specifies where the sequence begins

C both (a) and (b)

D generates variety of different sized fragments

ANS:B - specifies where the sequence begins

No answer description is available.

Q7: Stem and loop structures are

A proteins that help partially denatured enzymes to recover their native configuratio

B structures in DNA caused by inverted repeats

C structures at the ends of linear eukaryotic DNA molecules

D the bonds between adjacent DNA nucleotides in the same strand

ANS:B - structures in DNA caused by inverted repeats

No answer description is available.

Q8: RNA that is complementary to a segment of another RNA molecule to which it will bind is known as

A missense RNA

B antisense RNA

C nonsense RNA

D none of these

ANS:B - antisense RNA

No answer description is available.

Q9: Guanine always binds to

A cytosine

B guanine

C thymine

D none of these

ANS:A - cytosine

No answer description is available

Q10: In which of the following uracil is present?

A RNA

B DNA

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:A - RNA

Uracil is present in DNA only when deamination of cytosine has occurred. Otherwise, DNA is made of on adenine, thymine, cytosine and guanine. While in RNA cytosine is substituted with uracil.

Q11: The function of ribosomes within the cell is

A to produce ATP

B to ferment carbohydrates

C to synthesize proteins

D all of these

ANS:C - to synthesize proteins

No answer description is available



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.