Protozon

Q1: Organisms are parasitic and have a resistant spore with one to six coiled polar filaments belong to which phylum of Protozoa?

A Labyinthomorpha

B Sarcomastigophora

C Apicomplexa

D Myxozoa

ANS:D - Myxozoa

No answer description is available.

Q2: Which of the following is least likely to have a rigid cell wall?

A Bacterium

B Archaean

C Fungus

D Protozoan

ANS:D - Protozoan

Protozoa are animal like unicellular organisms which don't have cell wall, so the right answer should be C.

Q3: Which of the following is least likely to get in or on a protozoan such as a diplomonad or trichomonad?

A Flagella

B More than one nucleus

C Genes to produce a cyst form

D Rigid polysaccharide cell wall

ANS:D - Rigid polysaccharide cell wall

As I know protozoan lack cell wall. Why the answer is D?

Q4: Which of the following describes the function of a phagocytic vacuole?

A Contain specific enzymes that perform various functions

B Maintain osmotic balance by continuous water expulsion

C Structures that accept male gametes during sexual reproduction

D Sites of food digestion

ANS:D - Sites of food digestion

No answer description is available.

Q5: Organisms with complex life cycles which include a mammalian host and an insect host and involves schizogony as part of the cycle belong to which phylum of Protozoa?

A Sarcomastigophora

B Microspora

C Apicomplexa

D Myxozoa

ANS:C - Apicomplexa

No answer description is available.

Q6: Which of the following is not a function of cysts for Protozoa?

A Protect against adverse environments

B Sites for nuclear reorganization and cell division

C Serve as a means of transfer between hosts in parasitic species

D All of the above

ANS:D - All of the above

Which of the following is a function of cyst of a protozoa?

Then the answer option D s right.

Q7: Most commonly asexual reproduction in the Protozoa is by

A conjugation

B gametangial contact

C binary fission

D binary fusion

ANS:C - binary fission

No answer description is available.

Q8: Protozoa are generally not

A multicellular

B microscopic

C lacking cell walls

D eukaryotic

ANS:A - multicellular

No answer description is available.

Q9: Members of which phylum of Protozoa are being considered as biological control agents for certain insects?

A Microspora

B Sarcomastigophora

C Apicomplexa

D all of these

ANS:A - Microspora

No answer description is available.

Q10: A protozoan is defined as

A motile prokaryotic unicellular protist

B motile eukaryotic unicellular protist

C motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist

D motile eukaryotic multicellular protist

ANS:C - motile eukaryotic unicellular photosynthetic protist

No answer description is available.

Q11: Holozoic nutrition is characterized by

A phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

B pinocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

C phagocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

D photosynthesis

ANS:A - phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

No answer description is available

Q12: Which of the following is not true of protozoa?

A Lack cell wall

B Produce no sporebearing structures

C Comprise the microbial population known as phytoplankton

D Form active feeding forms called trophozoites

ANS:C - Comprise the microbial population known as phytoplankton

No answer description is available.

Q13: Members of the Protozoa may motile by all of the following methods except

A flagella

B gliding by slime secretion

C cilia

D pseudopodia

ANS:B - gliding by slime secretion

No answer description is available.

Q14: Number of motility structures on flagellated cells is

A greater than ciliated cells

B lesser than ciliated cells

C equal to ciliated cells

D none of these

ANS:B - lesser than ciliated cells

No answer description is available.

Q15: Saprozoic nutrition is characterized by

A phagocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

B pinocytosis of solid nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

C encystment of solid nutrients and subsequent formation of secretory vacuoles

D pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

ANS:D - pinocytosis of soluble nutrients and subsequent formation of phagocytic vacuoles

No answer description is available.

Q16: Protozoa have several types of vacuoles.The function of a contractile vacuole is to

A maintain osmotic balance by continuous water expulsion

B creates sites of food digestion

C contain specific enzymes that perform various functions

D have sites for photosynthesis

ANS:A - maintain osmotic balance by continuous water expulsion

No answer description is available.

Q17: Organisms which have spore-forming stage in their life cycle and lack special locomotory organelles belong to which phylum of Protozoa?

A Microspora

B Myxozoa

C Ciliophora

D Apicomplexa

ANS:D - Apicomplexa

Ampicomlexa phylum organism having two hosts for life cycle and having locomotory stage.

Q18: Sexual reproduction in the Protozoa occurs most commonly by

A conjugation

B gametangial contact

C binary fission

D binary fusion

ANS:A - conjugation

No answer description is available.

Q19: Organisms with amoeboid cells that move within a network of mucous tracks using a typical gliding motion belong to which phylum of Protozoa?

A Labyinthomorpha

B Microspora

C Apicomplexa

D Myxozoa

ANS:A - Labyinthomorpha

No answer description is available.

Q20: The numbers of nuclear divisions involved in a ciliate undergoing binary fission is

A greater than conjugation

B lesser than conjugation

C equal to conjugation

D none of these

ANS:B - lesser than conjugation

No answer description is available.

Q21: Which of the following describes the function of a secretory vacuole?

A Sites of food digestion

B Maintain osmotic balance by continuous water expulsion

C Contain specific enzymes that perform various functions

D Structures that accept male gametes during sexual reproduction

ANS:C - Contain specific enzymes that perform various functions

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.