Retroviridae

Q1: Viral infections frequently observed in HIV disease is /are

A herpes simplex

B varicella- zoster

C cytomegalo virus

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q2: The screening test/s for diagnosis of HIV infection is/are

A ELISA

B Latex agglutination

C Dot blot assay

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q3: Parasitic infection/s frequently observed in HIV disease is / are.

A cryptosporidiosis

B toxoplasmosis

C isosporiasis

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q4: A viral load test detects the

A provirus of HIV in infected cells

B total amount of virus in the infected host

C number of viruses being released by each infected cell

D amount of bacteriophage being produced by E. coli cells

ANS:A - provirus of HIV in infected cells

No answer description is available.

Q5: The problem(s) associated with development of a vaccine against HIV is/are

A antibody alone may be insufficient

B rapid mutation of HIV

C virus can spread from cell to cell by fusion to produce syncytia

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q6: The cells most oftenly infected by HIV are

A Null cells

B CD8 + T lymphocytes

C CD4 + T lymphocytes

D None of these

ANS:C - CD4 + T lymphocytes

No answer description is available.

Q7: The confirmatory test(s) for HIV infection is/are

A virus isolation

B detection of p24 antigen

C detection of viral nucleic acid

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q8: The commonest opportunistic infection in AIDS patient in India is

A cryptosporidiosis

B toxoplasmosis

C tuberculosis

D cryptococcosis

ANS:C - tuberculosis

Thanks for providing the good question.

Q9: HIV belongs to the family retroviridae and sub-family

A Oncovirinae

B Lentivirinae

C Spumavirinae

D None of these

ANS:B - Lentivirinae

No answer description is available.

Q10: What is the average incubation period for development of AIDS?

A One year

B Five years

C Ten years

D Twenty years

ANS:C - Ten years

No answer description is available.

Q11: Fungal infection/s frequently observed in HIV disease is /are:

A candidiasis

B cryptococcosis

C aspergillosis

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q12: The commonest bacterial infection in HIV disease is/are

A mycobacterial infection

B salmonella infection

C bartonella infection

D all of these

ANS:A - mycobacterial infection

No answer description is available.

Q13: HIV or Human Immunodeficiency Virus is considered unique because each virus contains:

A more than 100 copies of the viral genome

B a genome made up of both DNA and RNA components

C a viral enzyme known as reverse transcriptase

D sticky proteins that allow it to bind tightly to host cells

ANS:C - a viral enzyme known as reverse transcriptase

No answer description is available.

Q14: HIV can infect

A Microglial cells

B M (membranous) cells

C CD4 + T lymphocytes

D All of these

ANS:D - All of these

Why and how is HIV affect glial cells and membranous cavity?

Can anyone elaborate it?

Q15: Which of the following is the spike antigen of HIV-I?

A gp 120

B gp 140

C gp 36

D gp 41

ANS:A - gp 120

No answer description is available.

Q16: The commonest mode of transmission of HIV is

A parenteral

B perintal

C sexual

D oral

ANS:C - sexual

No answer description is available.

Q17: Which of the following is transmembrane pedicle antigen of HIV-I?

A gp 41

B gp 140

C gp l20

D gp 36

ANS:A - gp 41

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.