Rhabdoviridae, Caliciviridae and Astroviridae

Q1: Which of the following viral agents can cause diarrhea?

A Rotaviruses

B Norwalk virus

C Astroviruses

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q2: The species of animals which is most susceptible to rabies infection is

A dog

B cat

C fowl

D cow

ANS:B - cat

No answer description is available. 

Q3: The mode of transmission of hepatitis E is through

A infected syringes and needles

B faecally contaminated drinking water

C sexual intercourse

D none of these

ANS:B - faecally contaminated drinking water

No answer description is available. 

Q4: Which of the following viruses is star-shaped in outline and transmitted by the faecal-oral route?

A Astrovirus

B Calicivirus

C Hepatitis E virus

D Hepatitis D virus

ANS:A - Astrovirus

No answer description is available. 

Q5: Which of the following clinical specimens can be used for the demonstration of rabies antigen by direct immunofluorescence antemortem?

A Salivary smears

B Corneal smears

C Conjunctival smears

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q6: The virus(es) which has club-shaped peplomers and infects the respiratory tract is/are

A Coronavirus 

B Astroviruses

C Norwalk agent

D All of these

ANS:A - Coronavirus 

No answer description is available. 

Q7: Which of the following viral infections is associated with the development of hydrophobia?

A Rabies

B Influenza

C Polio

D Hepatitis

ANS:A - Rabies

No answer description is available. 

Q8: What is the shape of rabies virus?

A Spherical

B Polygonal

C Bullet-shaped

D Tubular

ANS:C - Bullet-shaped

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.