Spirochacter and Enterobacteriaceac

Q1: Heat-stable enterotoxin of Escherichia coli activates

A adenylate cyclase

B guanylate cyclase

C both of the above

D none of these

ANS:B - guanylate cyclase

No answer description is available

Q2: Verotoxin 1 of Escherichia coli is similar to

A cholera toxin

B shiga toxin

C heat-stable enterotoxin of E. coli

D heat-labile enterotoxin ofE. coli

ANS:B - shiga toxin

No answer description is available.

Q3: Which of the following media is selective for Salmonella?

A Thiosulphate citrate bile salt agar

B Wilson and Blair's brilliant-green bismuth sulphite agar medium

C Bile salt agar

D All of the above

ANS:B - Wilson and Blair's brilliant-green bismuth sulphite agar medium

No answer description is available.

Q4: Sereny test is used for the detection of

A enteropathogenic Escherichia coli

B enterotoxigenic E. coli

C enteroinvasive E. coli

D verotoxigenic E. coli

ANS:C - enteroinvasive E. coli

No answer description is available.

Q5: Spirochaetes exhibit

A corkscrew-like rotatory movement

B flexion and extension motility

C translatory motion

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available.

Q6: Which of the following determine the pathogenicity of Yersinia pestis?

A V and W antigens

B F1 envelope antigen

C Production of pigmented colonies on haemin containing media

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q7: The reaction(s) that is/are usually positive in Escherichia coli, is/ are

A Glucose fermentation

B Indole reaction

C Methyl red reaction

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available

Q8: Dysentery may be caused by

A enteropathogenic Escherichia coli

B enteroinvasive E. coli

C enterotoxigenic E. coli

D verotoxigenic E. coli

ANS:C - enterotoxigenic E. coli

I think its enteroinvasive E.coli because it invades mucosa of ileum & colon and results in erotion of mucosa which led to bloody diarrhea (sometimes it's called shigellosis like bc its results to dysentery).

Enterotoxigenic E.coli results to production of toxin such as exotoxin(Enterotoxin) that led to watery diarrhea Eg; Travellor diarrhea.

So my suggestion is that Dysentery may be caused by Enteroinvasive E.coli [B]

Q9: Prodigiosin (red pigment) is produced by members of genus

A Hafnia

B Enterobacter

C Serratia

D Cirobacter

ANS:C - Serratia

No answer description is available

Q10: Heat-labile enterotoxin of Escherichia coli activates

A guanylate cyclase

B adenylate cyclase

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:B - adenylate cyclase

No answer description is available.

Q11: An enrichment medium for the isolation of Shigella is

A Alkaline peptone water

B Terathionate broth

C Selenite F broth

D none of these

ANS:C - Selenite F broth

Tetrathionate also an enrichment media for shigella and salmonella.

Q12: Bipolar staining is characteristic of

A Yersinia pestis

B Proteus mirabilis

C Pseudomonas aeruginosa

D all of these

ANS:A - Yersinia pestis

No answer description is available.

Q13: The agent(s) which can cause plague is/are

A Yersinia pestis

B Proteus mirabilis

C Pseudomonas aeruginosa

D All of these

ANS:A - Yersinia pestis

No answer description is available.

Q14: The media which serve(s) as enrichment media for Salmonella is/are

A Tetrathionate broth

B Brilliant green tetrathionate broth

C Selenite-F broth

D
All of these
 

ANS:D -

All of these
 

No answer description is available.

Q15: Traveller's diarrhea is caused by

A enteropathogenic Escherichia coli (EPEC)

B entero invasive E. coli (EIEC)

C entero toxigenic E. coli (ETEC)

D entero haemorrhagic E. coli (EHEC)

ANS:C - entero toxigenic E. coli (ETEC)

No answer description is available.

Q16: Species of Shigella which is predominant in India is

A S sonnei

B S dysenteriae

C S boydii

D S flexneri

ANS:D - S flexneri

No answer description is available.

Q17: Which of the following property(ies) is/are seen in the members of family Enterobacteriaceae?

A They are catalase-positive

B They are oxidase-negative

C They ferment glucose

D They reduce nitrates to nitrites

ANS:B - They are oxidase-negative

Why they are oxidase-negative?

Q18: Yersinia enterocolitica and Y. pestis can be differentiated on the basis of which of the following tests?

A Decarboxylation of ornithine

B Fermentation of sucrose and cellobiose

C Motility at 22°C

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q19: Prodigiosin (red pigment) is produced by members of genus

A Hafnia

B Enterobacter

C Serratia

D Cirobacter

ANS:C - Serratia

No answer description is available

Q20: Transmission of pneumonic plague from man to man is through

A inoculation

B ingestion

C droplet infection

D all of these

ANS:C - droplet infection

No answer description is available.

Q21: Selective media for the isolation of Shigella is

A Hektoen enteric agar

B Salmonella-Shigella agar

C Xylose lysine deoxycholate agar

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q22: Enterobacter can be differentiated from Klebsiella by

A ornithine positivity

B motility

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q23: Primarily human pathogenic bacteria is/are ,

A Salmonella typhi

B S paratyphi A

C S paratyphi B

D all of these

ANS:D - all of these

The answer is both A and B.

Q24: Enterobacter can be differentiated from Klebsiella by

A ornithine positivity

B motility

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q25: The bacteria that is negative for fermentation of mannitol is

A S flexneri

B S boydii

C S dysenteriae

D S sonnei

ANS:C - S dysenteriae

No answer description is available

Q26: Sylvatic plague occurs in

A mice

B squirrels

C chipmunks

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available

Q27: Which of the following species/subspecies of Klebsiella produce indole?

A K pneumoniae subspecies rhinoscleromatis

B K pneumoniae subspecies aerogenes

C K pneumoniae subspecies pneumoniae

D K oxytoca

ANS:D - K oxytoca

No answer description is available.

Q28: Which of the following bacteria is/are known as coliform bacilli?

A Escherichia

B Klebsiella

C Enterobacter

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q29: The bacteria, which is more resistant to adverse environmental conditions, is

A S sonnei

B S dysenteriae

C S flexneri

D S boydii

ANS:A - S sonnei

No answer description is available.

Q30: In Widal test, the significant titre for O agglutinins is generally

A 1:50 or more

B 1:100 or more

C 1:150 or more

D 1:2.00 or more

ANS:B - 1:100 or more

No answer description is available.

Q31: Which of the following is the commonest species of Salmonella for causing zoonotic disease?

A S Indiana

B S newport

C S typhimurium

D S enteritidis

ANS:C - S typhimurium

No answer description is available.

Q32: Which of the following serotypes of Salmonella does not produce H2S?

A S choleraesuis

B S paratyphi A

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

Please explain the answer.

Q33: Example of the pathogenic bacteria is/are

A L biflexa

B Lparva

C Leptospira interrogans

D All of these

ANS:C - Leptospira interrogans

No answer description is available.

Q34: In Widal test the significant titres for H agglutinins is

A 1:50 or more

B 1:100 ormore

C 1:200 or more

D 1:400 or more

ANS:C - 1:200 or more

No answer description is available.

Q35: Which of the following can readily kill Salmonellae?

A Moist heat at 55°C for 20 min

B Moist heat at 55°C for 10 min

C Moist heat at 55°C for 30 min

D Moist heat at 55°C for 1 hr

ANS:D - Moist heat at 55°C for 1 hr

No answer description is available.

Q36: The most common cause of urinary tract infection in the community is

A Klebsiella pneumoniae

B Proteus vulgaris

C Escherichia coli

D Citrobacter freundii

ANS:C - Escherichia coli

No answer description is available.

Q37: Xylose lysine deoxycholate (XLD) agar is better selective medium than the deoxycholate citrate agar (DCA) because

A it is selective

B it imparts better growth

C it contains high salt concentration

D it is less inhibitory to S. Dysentriae and S. flexneri

ANS:D - it is less inhibitory to S. Dysentriae and S. flexneri

No answer description is available.

Q38: Which of the following serotypes of Salmonella can cause gastroenteritis?

A S enteritidis

B S newport

C S typhimurium

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q39: Which of the following(s) bacteria belong to the family Entero-bacteriaceae?

A Yersinia

B Shigella

C Salmonella

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available

Q40: Salmonellae can also be killed by

A pasteurisation

B chlorination

C boiling

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q41: Which of the following genus belongs to family Spirochaetaceae?

A Treponema

B Spirochaeta

C Borrelia

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available

Q42: The technique(s), used for the assay of heat-labile enterotoxin produced by Escherichia coli, is/are

A Steroid production in Yl mouse adrenal cell culture

B Morphological changes in Chinese hamster ovary

C Enzyme-linked immunosorbent assay

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q43: Which of the following disease is caused by Yersinia enterocolitica in man?

A Gastroenteritis

B Mesenteric lymphadenitis

C Septicaemia

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q44: The bacteria which produce(s) β-galactosidase is/are

A Citrobacter

B Enterohacter

C Serratia

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q45: In Yersinia pestis, capsule is best demonstrated in cultures grown at

A 25°C

B 29°C

C 37°C

D 45°C

ANS:C - 37°C

No answer description is available.

Q46: Transmission of bubonic plague is by

A rat flea

B inhalation

C ingestion

D all of these

ANS:A - rat flea

No answer description is available

Q47: Which of the following property(ies), shown by the organisms belong(s) to the family Enterobacteriaceae?

A They are catalase-positive

B They are oxidase-negative

C They ferment glucose

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.