Staplylococcus

Q1: Which of the following can be used to detect clumping factor?

A tube coagulase test

B slide coagulase test

C precipitation test

D none of these

ANS:B - slide coagulase test

No answer description is available. 

Q2: The bacteria which is novobiocin resistant is

A Staphylococcus aureus

B S epidermidis

C S saprophyticus

D None of these

ANS:C - S saprophyticus

No answer description is available. 

Q3: Identify the bacteria which is oxidase-negative and catalase-positive?

A Staphylococcus

B Streptococcus

C Neisseria

D Pseudomonas

ANS:A - Staphylococcus

No answer description is available. 

Q4: Bacteria which produces coagulase is

A S epidermidis

B S saprophyticus

C S aureus

D S hominis

ANS:C - S aureus

No answer description is available.

Q5: The most common cause of cystitis (after Escherichia coli) in healthy sexually active women is

A Staphylococcus saprophyticus

B Proteus mirabilis

C Pseudomonas aeruginosa

D Klebsiella pneumoniae

ANS:A - Staphylococcus saprophyticus

No answer description is available.

Q6: Protein A is found in cell wall of

A coagulase-negative staphylococci

B Staphylococcus aureus

C Micrococci

D none of these

ANS:B - Staphylococcus aureus

No answer description is available.

Q7: Most strains of Staphylococcus aureus indicate

A phosphatase production

B a golden-yellow pigment

C β-haemolysis on sheep blood agar

D all of the above

ANS:D - all of the above

No answer description is available. 

Q8: Which of the following Staphylococcal haemolysins does not possess leucocidal activity?

A α haemolysin

B γ haemolysin

C β haemolysin

D δ haemolysin

ANS:C - β haemolysin

No answer description is available. 

Q9: Coagulase-reacting factor is necessary for

A slide coagulase test

B tube coagulase test

C precipitation test

D none of these

ANS:B - tube coagulase test

No answer description is available.

Q10: The toxin of Staphylococcus aureus that may result into scalded skin syndrome is

A Enterotoxin

B Leucocidin

C Epidermolytic toxin

D Haemolysin

ANS:C - Epidermolytic toxin

No answer description is available. 

Q11: Staphylococcal food poisoning usually manifests itself following ingestion of contaminated food after

A 2-6 hours

B 8-12 hours

C 12-18 hours

D 18-36 hours

ANS:A - 2-6 hours

No answer description is available.

Q12: The genus/genera that belongs to the family Micrococcaceae is

A Micrococcus

B Staphylococcus

C Planococcus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q13: The bacteria which are inhibited on crystal violet (1:500,000) blood agar, is/are

A Streptococci

B Staphylococci

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:B - Staphylococci

No answer description is available. 

Q14: The bacteria which can ferment mannitol anaerobically is

A Staphylococcus aureus

B S epidermidis

C S saprophyticus

D None of these

ANS:A - Staphylococcus aureus

No answer description is available. 

Q15: Which of the following Staphylococcal haemolysins does not cause lysis of human RBCs?

A β haemolysin

B γ haemolysin

C α haemolysin

D δ haemolysin

ANS:A - β haemolysin

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.