Transcription

Q1: Which of the following enzyme(s) is/are required for lactose fermentation?

A Transacetylase

B β-galactosidase

C Galactoside permease

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q2: The location of first hexameric sequence typically found in pro-karyotic promoters is

A at the transcription start site

B approximately 35 bases upstream of the transcription start site

C approximately 10 bases upstream of the transcription start site

D approximately 25 bases upstream of the transcription start site

ANS:B - approximately 35 bases upstream of the transcription start site

No answer description is available.

Q3: Which of the following component of RNA polymerase facilitates the recognition of promoter sequences?

A a subunit

B b subunit

C s subunit

D c subunit

ANS:C - s subunit

Actually sigma subunit enables the RNA polymerase to recognise the promoter site.

Q4: What is the usual sequence of a Pribnow box?

A AUAUA

B TATAAT

C UUUUU

D TTGACA

ANS:B - TATAAT

Please explain the answer in detail.

Q5: Which of the following statement defines a replicon?

A A DNA molecule that encodes pili for conjugation

B A DNA molecule that is able to replicate and be maintained

C A DNA template which is used in transcription

D The enzyme responsible for transposition

ANS:B - A DNA molecule that is able to replicate and be maintained

No answer description is available.

Q6: Which of these catalyzes the synthesis of RNA from a DNA template?

A DNA gyrase

B DNA ligase

C DNA polymerase

D RNA polymerase

ANS:D - RNA polymerase

No answer description is available.

Q7: The components found in all prokaryotic transcription terminators is

A a poly-U region

B Rho factor

C a hairpin structure

D none of these

ANS:C - a hairpin structure

No answer description is available.

Q8: Which of the following is a product of transcription?

A mRNA

B tRNA

C rRNA

D all of these

ANS:D - all of these

It's only mRNA.

Q9: Which of the following proteins first binds to TATA box during transcription?

A TF II A

B TF II D

C TF II B

D RNA polymerase

ANS:B - TF II D

No answer description is available.

Q10: A specific __________ factor helps RNA polymerase bind to late promoters and transcribe late genes.

A sigma

B beta

C delta

D gamma

ANS:A - sigma

No answer description is available.

Q11: The sigma factor

A is responsible for recognizing the termination sequence

B provides the catalytic function of cleaving off pyrophosphates during mRNA synthesis

C recognizes the promotor

D accomplishes DNA restriction

ANS:C - recognizes the promotor

No answer description is available

Q12: An mRNA transcript of a gene contains

A a start codon

B a stop codon

C a terminator

D all of these

ANS:D - all of these

Terminator is a DNA sequence at which transcription stops so it is not a correct answer.

Q13: Which of the following enzyme is used for synthesis of RNA under the direction of DNA?

A RNA polymerase

B DNA ligase

C DNA polymerase

D RNA ligase

ANS:A - RNA polymerase

RNA polymerase is the key enzyme of transcription. RNA polymerase moves along DNA molecule till its sigma subunit recognise the initiation site.

Q14: The synthesis of mRNA based on a DNA template is called

A DNA replication

B transcription

C translation

D DNA restriction

ANS:B - transcription

DNA to RNA - Transcription.
RNA to Protein - Translation

Q15: A level of regulation, demonstrated by the termination of transcription if tryptophan is abundant, by the tryptophan operon in E.coli cells is called

A activation

B attenuation

C corepression

D desiccation

ANS:B - attenuation

I believe the answer should be corepression because the tryptophan act as a co-repressor to shut the transcription (termination).

Q16: Which eukaryotic RNA polymerase makes tRNA's?

A RNA polymerase 1

B RNA polymerase 2

C RNA polymerase 3

D Any of these

ANS:C - RNA polymerase 3

No answer description is available.

Q17: Recognition/binding site of RNA polymerase is called

A receptor

B promoter

C facilitator

D terminator

ANS:B - promoter

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.