Vibrio, Aeromonas and Plesiomonas

Q1: Which of the following toxin resembles cholera toxin?

A Stable toxin of E. coli

B Diphtheria toxin

C Labile toxin of Escherichia coli

D Tetanus toxin

ANS:C - Labile toxin of Escherichia coli

No answer description is available. 

Q2: Acute diarrhoeal disease resembling cholera can be caused due to

A Aeromonas hydrophila

B Vibrio vulnificus

C V. alginolyticus

D All of these

ANS:A - Aeromonas hydrophila

No answer description is available. 

Q3: Which of the followings can be used to differentiate between classical and El Tor biotypes of Vibrio cholerae?

A Sensitivity to Mukerjee's group IV phage

B Agglutination of fowl RBCs

C Sensitivity to polymyxin B

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q4: The DNA coding for the production of cholera toxin in Vibrio cholerae is on the

A phage

B plasmid

C chromosome

D transposon

ANS:C - chromosome

No answer description is available. 

Q5: Which of the following does not cause wound infection following exposure to sea water or infected shellfish?

A Vibrio vulnificus

B V. alginolyticus

C V. cholerae

D Aeromonas

ANS:C - V. cholerae

No answer description is available. 

Q6: The halophilic bacteria is/are

A V. alginolyticus

B V. vulnificus

C Vibrio parahaemolyticus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q7: Which of the following medium are used to differentiate the colonies of Vibrio cholerae and V parahaemolyticus?

A Alkaline bile salt

B Thiosulphate-citrate-bile-sucrose

C MacConkey

D All of the above

ANS:B - Thiosulphate-citrate-bile-sucrose

No answer description is available.

Q8: Which of the following conditions can be caused by Plesiomonas?

A Septicaemia

B Gastroenteritis

C Cellulites

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q9: Which of the following biotypes of Vibrio cholerae are prevalent in India?

A EI Tor

B Classical

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:A - EI Tor

No answer description is available. 

Q10: The transport medium for Vibrio cholerae can be

A Venkatraman-Ramakrishnan medium

B Selenite F broth

C Tetrathionate broth

D Nutrient broth

ANS:A - Venkatraman-Ramakrishnan medium

No answer description is available. 

Q11: The test(s) used for the assay of cholera toxin is/are

A Radioimmunoassay

B Enzyme-linked immunosorbent assay

C Morphological changes in Chinese hamster ovary cells

D All of the above

ANS:D - All of the above

No answer description is available. 

Q12: Which of the following bacteria is associated with food poisoning due to consumption of sea fish?

A Vibrio parahaemolyticus

B V alginolyticus

C V vulnificus

D All of these

ANS:A - Vibrio parahaemolyticus

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.