Viruses From Animal and Plants

Q1: Supercoiling refers to the extra turns in the structure of ds DNA due to the action of

A DNA gyrase

B DNA pyrase

C RNA gyrase

D RNA pyrase

ANS:A - DNA gyrase

No answer description is available.

Q2: Animal viruses with capsids displaying helical symmetry include

A measles and mumps

B influenza

C rabies

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q3: Which of the following virus is transmitted by the respiratory route?

A Rhinovirus

B Coronavirus

C Measles virus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q4: Which of the following virus is transmitted by genital route?

A Papillomaviruses

B Herpes simplex virus type 2

C Hepatitis B virus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q5: Icosahedral viruses are generally

A polio viruses

B adeno viruses

C both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - both (a) and (b)

No answer description is available.

Q6: Negri bodies are found in cells infected with

A Paramyxoviruses

B Vaccinia virus

C Fowlpox virus

D Rabies virus

ANS:D - Rabies virus

No answer description is available.

Q7: Plant viruses penetrate host cells through transient ores called

A ectodesmata

B endodesmata

C cytodesmata

D protodesmata

ANS:A - ectodesmata

No answer description is available.

Q8: Interanuclear inclusion bodies are found in cells infected with

A Parvoviruses

B Herpesviruses

C Adenoviruses

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q9: Which type of interferon is produced by virus-infected cells?

A α

B β

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available.

Q10: The uncontrolled proliferation of cells is termed as

A hyperplasia

B anaplasia

C metastasis

D all of these

ANS:A - hyperplasia

No answer description is available.

Q11: Mumps vaccine is prepared from the cultures of

A chick fibroblasts

B African green monkey cells

C healthy calves

D sheep

ANS:A - chick fibroblasts

No answer description is available.

Q12: Which of the following characteristics would not be used to classify viruses?

A Type of cell wall structure

B Type of nucleic acid

C Presence of an envelope

D Symmetry

ANS:A - Type of cell wall structure

No answer description is available.

Q13: Fluorescence microscopy can be used for the diagnosis of

A Subacute sclerosing panencephalitis

B Herpes simplex encephalitis

C Rabies

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q14: Viropexis takes place in the phagocytic vacuoles and is due to the action of enzymes

A DNA gyrase

B lysosomal protease

C lysosomal lipase

D all of these

ANS:B - lysosomal protease

No answer description is available.

Q15: The tissue structure deteriorates as the virus multiplies. This deterioration is called

A aneuploidy

B protopathic effect

C cytopathic effect

D none of these

ANS:C - cytopathic effect

No answer description is available.

Q16: The RNA sarcoma viruses, the most strongly transforming viruses may transform which of the following cells in a culture?

A fibroblasts

B myoblasts

C iris epithelial

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q17: Which type of interferon is produced by T lymphocytes?

A α

B β

C γ

D γ and β

ANS:C - γ

No answer description is available.

Q18: What does the positive strand in double stranded RNA viruses stands for?

A rRNA

B tRNA

C mRNA

D None of these

ANS:C - mRNA

No answer description is available.

Q19: What is the function of positive strand in double stranded RNA viruses?

A Synthesis of protein

B Production of ribosomes

C Both (a) and (b)

D None of these

ANS:A - Synthesis of protein

No answer description is available.

Q20: The penetration of animal viruses into attached cells occur by mechanisms consisting of engulfment of whole virions by the cells in a phagocytic process called

A vitropexis

B viropexis

C ectodesmata

D vivopexis

ANS:B - viropexis

No answer description is available.

Q21: Which of the following reflects the correct order of events that take place during the multiplication of a virus?

A Attachment, penetration, maturation, biosynthesis, release

B Penetration, attachment, biosynthesis, maturation, release

C Attachment, penetration, biosynthesis, maturation, release

D Attachment, release, biosynthesis, maturation, penetration

ANS:C - Attachment, penetration, biosynthesis, maturation, release

No answer description is available.

Q22: Transfer of infection from cell to cell occurs mainly by direct transfer of virions via

A plasmodesmata

B cytodesmata

C protodesmata

D none of these

ANS:A - plasmodesmata

No answer description is available.

Q23: The two major components of viruses are

A fat and protein

B nucleic acid and protein

C carbohydrate and nucleic acid

D fat and carbohydrate

ANS:B - nucleic acid and protein

No answer description is available.

Q24: West Nile virus can cause a disease in human beings that may be transmitted from an infected bird to a person by a mosquito. This is an example of

A endogenous infection

B fomite borne disease

C arthropod borne disease

D nosocomial infection

ANS:C - arthropod borne disease

No answer description is available.

Q25: The transcription of the viral nucleic acid into mRNA is not necessary in case of

A RNA viruses

B ds DNA viruses

C ss DNA viruses

D all of these

ANS:A - RNA viruses

No answer description is available.

Q26: Intracytoplasmic inclusion bodies are found in cells infected with

A Rabies virus

B Vaccinia virus

C Fowlpox virus

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available.

Q27: The predominant lipid substance found in the viral envelope is

A phospholipids

B glycolipids

C neutral fat

D all of these

ANS:A - phospholipids

No answer description is available.

Q28: The structural abnormality of cells is termed as

A hyperplasia

B anaplasia

C metastasis

D all of these

ANS:B - anaplasia

No answer description is available.

Q29: The reovirus and influenza virus contain

A 10 different segments of dsRNA and 8 different segments of ssRNA respectively

B 8 different segments of dsRNA and 10 different segments of ssRNA respectively

C 5 different segments of dsRNA and 7 different segments of ssRNA respectively

D 7 different segments of dsRNA and 5different segments of ssRNA respectively

ANS:A - 10 different segments of dsRNA and 8 different segments of ssRNA respectively

No answer description is available.

Q30: Influenza virus undergoes antigenic shift resulting in major antigenic changes by which of the following mechanisms?

A Somatic recombination of heavy and light chains

B Expression of several different capsule types

C Changing the receptor binding canyon that docks with the host receptor

D Reassortment of RNA segments from different influenza viruses

ANS:D - Reassortment of RNA segments from different influenza viruses

No answer description is available.

Q31: The microbes which are most likely to be completely dependent on a plant or animal host are

A viruses

B bacteria

C fungi

D algae

ANS:A - viruses

No answer description is available.

Q32: The nucleocapsid is covered by an outer membrane like structure called

A envelope

B covering

C membronocapsid

D all of these

ANS:A - envelope

No answer description is available.

Q33: Viral matrix proteins are

A exposed on the surface of the virus

B found mainly on naked viruses

C anchor the envelope of enveloped viruses

D part of the nucleoprotein core of viruses

ANS:C - anchor the envelope of enveloped viruses

No answer description is available.

Q34: What can be coated to the plastic dish if an ELISA is performed to directly detect polio virus?

A Patient serum

B Anti-polio antibody

C Polio capsid protein

D Colored substrate

ANS:B - Anti-polio antibody

No answer description is available.

Q35: Negative strand ssRNA viruses need to have a preformed replicase when they invade a mammalian cell because they

A use it to terminate transcripts when they copy host cell mRNA

B have to make a positive strand copy that can be translated

C use it to modify host enzymes that are recruited for viral replication

D none of the above

ANS:B - have to make a positive strand copy that can be translated

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.