Viruses in Eukaryotes

Q1: Which of the following has been linked to Kaposi's sarcoma?

A Epstein-Barr virus

B Human T-cell lymphotropic virus

C Human papilloma virus

D Human herpes virus 8

ANS:D - Human herpes virus 8

No answer description is available.

Q2: __________is probably the most important characteristic for classification of viruses in eukaryotes.

A Host preference

B Morphology

C Physical nature of virion constituents

D Chemical nature of virion constituents

ANS:A - Host preference

No answer description is available.

Q3: The __________ of the influenza-enveloped virus appear to be involved in attachment to the host cell receptor site.

A fimbriae

B flagellae

C hemagluttinin

D neuraminidase

ANS:C - hemagluttinin

No answer description is available.

Q4: Viroids are composed of

A single-stranded DNA

B double-stranded DNA

C single-stranded RNA

D double-stranded RNA

ANS:C - single-stranded RNA

No answer description is available.

Q5: Which of the following is the agent associated with the development of neurodegenerative disease in livestock and humans?

A Prions

B Viroids

C virions

D Virinos

ANS:A - Prions

No answer description is available.

Q6: Viral RNA is replicated in the host cell

A cytoplasmic matrix

B nucleus

C mitochondria

D lysozomes

ANS:A - cytoplasmic matrix

No answer description is available.

Q7: Intracellular structures formed during many viral infections, called __________ , which can directly disrupt cell structure.

A prokaryotes

B chromosomal disruptions

C inclusion bodies

D cytocidal bodies

ANS:C - inclusion bodies

No answer description is available.

Q8: Virulent and nonvirulent viruses may not

A inhibit host cell DNA synthesis

B inhibit host cell RNA synthesis

C stimulate host cell macromolecule synthesis

D degrade host cell DNA

ANS:D - degrade host cell DNA

No answer description is available.

Q9: Which of the following virus is always detectable after infections?

A Hepatitis B virus

B Herpes simplex virus

C Varicella-zoster virus

D Cytomegalovirus

ANS:A - Hepatitis B virus

Hepatitis B virus incubation time is very long, it's not detectable easily.

Q10: Which family has received most interest in their development as a biological control agent against insects?

A Reoviridae

B Baculoviridae

C Iridoviridae

D Poxviridae

ANS:B - Baculoviridae

No answer description is available.

Q11: In cancer, the reversion of cells to a more primitive or less differentiated state is called

A neoplasia

B anaplasia

C metastasis

D oncogenic

ANS:B - anaplasia

No answer description is available.

Q12: The hepadnaviruses such as hepatitis B virus are quite different from other DNA viruses with respect to genome replication. These replicate their DNA using

A DNA-dependent DNA polymerase

B reverse transcriptase

C Rnase H

D DNA ligase

ANS:B - reverse transcriptase

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.