Viruses

Q1: The oncogene theory refers to

A how chemicals inactivate viruses when applied

B how viruses replicate in host cells

C how viruses transform normal cells into tumor cells

D none of these

ANS:C - how viruses transform normal cells into tumor cells

No answer description is available. 

Q2: Which of the following virus is susceptible to chloroform?

A Herpes

B Influenza

C Measles

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q3: Edward Jenner began inoculating humans with material from __________ lesions.

A Smallpox

B Avianpox

C Cowpox

D Chickenpox

ANS:C - Cowpox

No answer description is available. 

Q4: Which of the following viruses has not been associated with human cancer?

A Hepatitis C virus

B Hepatitis B virus

C Varicella-Zoster virus

D Herpes simplex virus type 2

ANS:C - Varicella-Zoster virus

No answer description is available. 

Q5: The repressor protein, since the cell is resistant to lysis from externally infecting phage, is also called

A immunity repressor

B immunity operon

C operon repressor

D none of these

ANS:A - immunity repressor

No answer description is available. 

Q6: Group E phages have

A single stranded DNA

B double stranded DNA

C single stranded RNA

D double stranded DNA

ANS:C - single stranded RNA

No answer description is available.

Q7: Which of the following is semi-continuous (diploid) cell line?

A HeLa

B HEp-2

C WI-38

D KB

ANS:C - WI-38

No answer description is available. 

Q8: Enveloped viruses have a __________ shape.

A icosahedral

B helical

C roughly spherical

D complex

ANS:C - roughly spherical

No answer description is available. 

Q9: The viral DNA is removed from the host's chromosomes and the lytic cycle occurs. The process is called

A spontaneous induction

B inductive infection

C resultant induction

D spontaneous infection

ANS:A - spontaneous induction

No answer description is available. 

Q10: Which of the following viruses belong to family Flaviviridae?

A Rubella virus

B Yellow fever virus

C Hepatitis C virus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q11: The temperate phage that have no site specificity for insertion and may even be able to insert multiple copies of their DNA into a single bacterial chromosome is

A λ phage enzyme

B λ DNA

C Phage Mu

D Phage Mn

ANS:C - Phage Mu

No answer description is available. 

Q12: The temperate phage possesses a gene that codes for a repressor protein which makes the cell resistant to lysis initiated by

A the prophage

B lytic infection by other viruses

C Both (a) and (b)

D none of these

ANS:C - Both (a) and (b)

No answer description is available. 

Q13: Reverse transcriptase is a useful enzyme to have when

A an RNA virus converts its RNA to DNA

B there are no host cells present

C nutrients are scarce

D spikes are forming in the new virus

ANS:A - an RNA virus converts its RNA to DNA

No answer description is available. 

Q14: Which of the following disinfectant is effective against viruses?

A Hydrogen peroxide

B Hypochlorite

C Formaldehyde

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q15: Which of the following viruses show/s transformation of infected cells?

A Hepatitis B virus

B Human T cell lymphotronic virus type I

C Epstein-Barr virus

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q16: Which of the following may affect proteins and nucleic acids, but not viruses?

A Denaturation

B Enzyme treatment

C Pressure

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available.

Q17: The first step in infection of a host bacterial cells by a phage is

A adsorption

B absorption

C penetration

D replication

ANS:A - adsorption

No answer description is available. 

Q18: In the simplest capsid, there is a capsomere at each of the 12 vertices; this capsomere, which is surrounded by five other capsomeres, is termed a

A penton

B polyhedra

C icosahedral

D helical

ANS:A - penton

No answer description is available.

Q19: The size of viruses is usually measured in

A centimeters

B micrometers

C nanometers

D millimeters

ANS:C - nanometers

No answer description is available. 

Q20: The viral nucleocapsid is the combination of

A genome and capsid

B capsid and spikes

C envelope and capsid

D capsomere and genome

ANS:A - genome and capsid

No answer description is available. 

Q21: In cell culture, measles virus may lead to

A nuclear pyknosis

B transformation of cells

C syncytium formation

D rounding and aggregation of cells

ANS:C - syncytium formation

No answer description is available. 

Q22: When a virus enters a cell but does not replicate immediately, the situation is called

A lysogeny

B fermentation

C symbiosis

D synergism

ANS:A - lysogeny

No answer description is available.

Q23: Viruses largely lack metabolic machinery of their own to generate energy or to synthesize

A protein

B carbohydrate

C alcohol

D all of these

ANS:A - protein

No answer description is available. 

Q24: The viral DNA of the temperate phage, instead of taking over the functions of the cell's genes, is incorporated into the host DNA and becomes a prophage in the bacterial chromosome, acting as a gene. This happens in

A lysogeny

B spontaneous induction

C lytic phase

D none of these

ANS:A - lysogeny

No answer description is available. 

Q25: In the simplest capsid, there is a capsomere at each of the 12 vertices; this capsomere, which is surrounded by five other capsomeres, is termed a

A penton

B polyhedra

C icosahedral

D helical

ANS:A - penton

No answer description is available.

Q26: Enzyme neuraminidase is carried by which of the following viruses?

A Human immunodeficiency virus

B Epstein-Barr virus

C Influenza virus

D Adenovirus

ANS:C - Influenza virus

No answer description is available. 

Q27: In order for a virus to replicate

A the capsid must enter the host cell cytoplasm

B the host cell must be undergoing mitosis

C the genome must be released in the cytoplasm

D the host cell must lack a cell membrane

ANS:C - the genome must be released in the cytoplasm

No answer description is available. 

Q28: Plant viruses may be cultivated in

A tissue culture

B cultures of separated cells

C whole plants

D all of these

ANS:D - all of these

No answer description is available. 

Q29: Lysozyme (an endolysin) which will lyse the bacterial cell, releasing the mature virions is present in

A immediate early phage genes

B late genes

C delayed early genes

D all of these

ANS:B - late genes

No answer description is available. 

Q30: A change from lysogeny to lysis is generally induced by

A ultraviolet light

B chemicals

C irradiation

D all of these

ANS:A - ultraviolet light

No answer description is available. 

Q31: Viruses require __________ for growth.

A bacteria

B plants

C animals

D living cells

ANS:D - living cells

No answer description is available. 

Q32: Which of the following statements is not true of viruses?

A Viruses have been successfully grown in pure cultures in test tubes

B All viruses are obligatory intracellular parasites

C All viruses have either DNA or RNA as their genetic material

D Viruses probably arose from small fragments of cellular chromosomes

ANS:A - Viruses have been successfully grown in pure cultures in test tubes

No answer description is available.

Q33: The capsomeres consist of a number of proteins subunits or molecules called

A protomers

B caproprotein

C procapsid

D none of these

ANS:A - protomers

No answer description is available. 

Q34: The lysogenic state is governed by the activity of the regulatory region of the lambda phage genomes; this region is termed as

A immunity repressor

B immunity operon

C operon repressor

D none of these

ANS:B - immunity operon

No answer description is available. 

Q35: Enveloped viruses have a __________ shape.

A icosahedral

B helical

C roughly spherical

D complex

ANS:C - roughly spherical

No answer description is available. 

Q36: The sequence of nucleic acid in a variety of viruses and viral host, will find more similarities

A among different viruses than between viruses and their hosts

B among different viral hosts than among different viruses

C among different viral hosts than between viruses and their hosts

D between viruses and their hosts than among different viruses

ANS:D - between viruses and their hosts than among different viruses

No answer description is available. 

Q37: Which of the following is continuous cell line?

A HeLa

B HEp-2

C KB

D All of these

ANS:D - All of these

No answer description is available. 

Q38: Which of the following viruses belong/s to family caliciviridae?

A Hepatitis B virus

B Hepatitis D virus

C Hepatitis E virus

D All of these

ANS:C - Hepatitis E virus

No answer description is available. 

Q39: The bacterial viruses having head made up of large capsomeres, but no tail is morphologically classified as

A a

B b

C c

D d

ANS:D - d

No answer description is available. 

Q40: The viruses in an attenuated vaccine

A have no genome

B continue to replicate

C are usually larger than bacteria

D is altered with chemicals

ANS:B - continue to replicate

No answer description is available. 

Q41: The size of viruses is usually measured in

A centimeters

B micrometers

C nanometers

D millimeters

ANS:C - nanometers

No answer description is available. 

Q42: Usually viruses are separated into several large groups based primarily on

A nature of the host

B nucleic acid characteristics

C capsid symmetry

D diameter of the viroin or nucleocapsid

ANS:A - nature of the host

No answer description is available. 

Q43: The envelope of which of the following viruses is derived from the host cell nucleus?

A Paramyxoviruses

B Retroviruses

C Orthomyxoviruses

D Herpesviruses

ANS:D - Herpesviruses

No answer description is available. 



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.