Ordering of Words

Q1: Then the women
P : lamenting their evil desire
Q : that had brought
R : wept loudly
S : this sorrow upon them
The Proper sequence should be:

A RPQS

B RQPS

C PQSR

D PRQS

ANS:A - RPQS

No answer description is available.

Q2: It would
P : appear from his statement
Q : about the policy of management
R : in dealing with the strike
S : that he was quite in the dark
The Proper sequence should be:

A RPSQ

B PSQR

C RQPS

D PRQS

ANS:B - PSQR

No answer description is available.

Q3: He knew that
P : and then to save himself
Q : was to save all the lives
R : entrusted to his care
S : the duty of a captain
The Proper sequence should be:

A PQRS

B SQRP

C SPRQ

D QSRP

ANS:B - SQRP

No answer description is available.

Q4: When it began to rain suddenly on the first of January
P : to celebrate the new year
Q : we ran for shelter
R : to the neighbouring house
S : where many people had gathered
The Proper sequence should be:

A QRPS

B PSQR

C PRSQ

D QRSP

ANS:D - QRSP

No answer description is available.

Q5: It is very easy
P : a great deal more than one realises
Q : may mean
R : that a phrase that one does not quite understand
S : to persuade oneself
The Proper sequence should be:

A RSQP

B SPQR

C SRQP

D RQPS

ANS:B - SPQR

No answer description is available.

Q6: Though he dialled frequently
P : on telephone
Q : my brother could not contact me
R : and had left no information
S : as I had gone out of office
The Proper sequence should be:

A QPRS

B SQRP

C QPSR

D SPQR

ANS:C - QPSR

No answer description is available.

Q7: It was to be
P : before their school examination
Q : which was due to start
R : the last expedition
S : in a month's
The Proper sequence should be:

A SRQP

B RQSP

C RPQS

D SPRQ

ANS:C - RPQS

No answer description is available.

Q8: He was so kind and generous that
P : he not only
Q : made others do so
R : but also
S : helped them himself
The Proper sequence should be:

A PSRQ

B SPQR

C PRSQ

D QPRS

ANS:A - PSRQ

No answer description is available.

Q9: Education is
P : of the proper sense of responsibilities
Q : the first need
R : in a citizen
S : for the development
The Proper sequence should be:

A SQPR

B QSRP

C QSPR

D PQRS

ANS:C - QSPR

No answer description is available.

Q10: If you need help
P : promptly and politely
Q : ask for attendants
R : to help our customers
S : who have instructions
The Proper sequence should be:

A SQPR

B QPSR

C QSRP

D SQRP

ANS:C - QSRP

No answer description is available.

Q11: As a disease
P : and breaks up marriages
Q : accidents and suicides
R : alcoholism leads to
S : affecting all ages
The Proper sequence should be:

A SRPQ

B RPSQ

C SRQP

D RQPS

ANS:C - SRQP

No answer description is available.

Q12: Women
P : till the other day
Q : who were content being housewives
R : about spending their time cooking
S : now sound apologetic
The Proper sequence should be:

A PQRS

B RSPQ

C QPSR

D RQPS

ANS:C - QPSR

No answer description is available.

Q13: By this time
P : at the railway station
Q : reported mass looting
R : reports of violence were flooding in
S : which police dispatches
The Proper sequence should be:

A RSPQ

B SPRQ

C SQRP

D RSQP

ANS:C - SQRP

No answer description is available.

Q14: The grocer
P : did not listen to the protests of customer
Q : who was in the habit of weighing less
R : whom he had cheated
S : with great audacity
The Proper sequence should be:

A PRSQ

B QSPR

C QPRS

D PQSR

ANS:C - QPRS

No answer description is available.

Q15: Since the beginning of history
P : have managed to catch
Q : the Eskimos and Red Indians
R : by a very difficulty method
S : a few specimens of this aquatic animal
The Proper sequence should be:

A QRPS

B SQPR

C SQRP

D QPSR

ANS:D - QPSR

No answer description is available.

Q16: P: We must read
P : if we want to absorb the fruits of great literature
Q : but with concentration
R : them not as we do cricket stories
S : undefined
The Proper sequence should be:

A QPSR

B PSQR

C PRSQ

D PRQS

ANS:A - QPSR

No answer description is available.

Q17: It has been established that
P : Einstein was
Q : although a great scientist
R : weak in arithmetic
S : right from his school days
The Proper sequence should be:

A SRPQ

B QPRS

C QPSR

D RQPS

ANS:B - QPRS

No answer description is available.

Q18: Little
P : that he had been let down
Q : stood by all these years
R : did he realise
S : by a colleague whom he had
The Proper sequence should be:

A RPSQ

B RSQP

C QSRP

D QSPR

ANS:A - RPSQ

No answer description is available.

Q19: Of many artists
P : those who impressed me the most
Q : I was a child
R : but those with unique personalities off stage
S : were not always the successful ones
The Proper sequence should be:

A SRQP

B QRSP

C RSPQ

D QPSR

ANS:D - QPSR

No answer description is available.

Q20: It is easy to excuse
P : but it is hard
Q : in a boy of fourteen
R : the mischief of early childhood
S : to tolerate even unavoidable faults
The Proper sequence should be:

A RPQS

B QRSP

C QRPS

D RPSQ

ANS:D - RPSQ

No answer description is available.

Q21: They felt safer
P : to watch the mountain
Q : of more than five miles
R : as they settled down
S : from a distance
The Proper sequence should be:

A RPSQ

B RSQP

C PQSR

D PRSQ

ANS:A - RPSQ

No answer description is available.

Q22: work is the one thing
P : and without it
Q : that is necessary
R : to keep the world going
S : we should all die
The Proper sequence should be:

A QPSR

B RPQS

C SRPQ

D QRPS

ANS:D - QRPS

No answer description is available.

Q23: I was
P : and stay fro few days in Delhi
Q : when my father told me
R : very excited
S : that I could go with him
The Proper sequence should be:

A PQRS

B RQSP

C QRSP

D SPQR

ANS:B - RQSP

No answer description is available.

Q24: I saw that
P : but seeing my host in this mood
Q : I deemed it proper to take leave
R : as I had frequently done before
S : it had been my intention to pass the night there
The Proper sequence should be:

A QPSR

B QRPS

C SPQR

D SRPQ

ANS:D - SRPQ

No answer description is available.

Q25: He told us that
P : and enjoyed it immensely
Q : in a prose translation
R : he had read Milton
S : which he had borrowed from his teacher
The Proper sequence should be:

A RSQP

B QRPS

C RQSP

D RQPS

ANS:C - RQSP

No answer description is available.

Q26: This time
P : exactly what he had been told
Q : the young man did
R : beyond his dreams
S : and the plan succeeded
The Proper sequence should be:

A QPRS

B QPSR

C PQSR

D QSRP

ANS:B - QPSR

No answer description is available.

Q27: I enclose
P : and the postage
Q : a postal order
R : the price of books
S : which will cover
The Proper sequence should be:

A RPSQ

B QSPR

C QSRP

D QPSR

ANS:C - QSRP

No answer description is available.

Q28: There was
P : needed for it everyday life
Q : a time when each family
R : for itself most of the things it
S : actually produced
The Proper sequence should be:

A QRSP

B RQPS

C RSPQ

D QSRP

ANS:D - QSRP

No answer description is available.

Q29: With her body
P : dragging her unwilling feet
Q : weak and infirm
R : doubled with age
S : she persisted in her mission
The Proper sequence should be:

A PQRS

B QPRS

C RQPS

D SRPQ

ANS:C - RQPS

No answer description is available.

Q30: When he
P : did not know
Q : he was nervous and
R : heard the hue and cry at midnight
S : what to do
The Proper sequence should be:

A RQPS

B QSPR

C SQPR

D PQRS

ANS:A - RQPS

No answer description is available.

Q31: It is not, therefore
P : that I pay a tribute
Q : to conductors as a class
R : with any feeling of unfriendliness
S : to a particular member of that class
The Proper sequence should be:

A PQRS

B RQPS

C RSPQ

D PSRQ

ANS:C - RSPQ

No answer description is available.

Q32: I don't remember
P : I saw a man dying in front of a hospital
Q : but when I left lucknow in 1984
R : hit apparently by a fast moving car
S : the exact date
The Proper sequence should be:

A SQRP

B SQPR

C QRPS

D SPRQ

ANS:B - SQPR

No answer description is available.

Q33: The majestic mahogany table
P : belongs to an old prince
Q : which has one leg missing
R : who is no impoverished
S : but not without some pride
The Proper sequence should be:

A PQSR

B QRSP

C PRSQ

D QPRS

ANS:D - QPRS

No answer description is available.

Q34: We have to
P : as we see it
Q : speak the truth
R : there is falsehood and weakness
S : even if all around us
The Proper sequence should be:

A RQSP

B QRPS

C RSQP

D QPSR

ANS:D - QPSR

No answer description is available.

Q35: The master
P : who was very loyal to him
Q : punished the servant
R : without giving any valid reason
S : when he left the work unfinished
The Proper sequence should be:

A RQPS

B RQSP

C QPSR

D QRPS

ANS:C - QPSR

No answer description is available.

Q36: In the darkness
P : the long, narrow beard
Q : was clearly visible with
R : the tall stooping figure of the doctor
S : and the aquiline nose
The Proper sequence should be:

A RQPS

B PSQR

C RSQP

D QPRS

ANS:A - RQPS

No answer description is available.

Q37: I read an advertisement that said
P : posh, air-conditioned
Q : gentleman of taste
R : are available for
S : fully furnished rooms
The Proper sequence should be:

A PQRS

B PSRQ

C PSQR

D SRPQ

ANS:B - PSRQ

No answer description is available.

Q38: The appearance
P : this dinosaurs were at their peak
Q : of the first mammals on the earth
R : at the time when
S : went almost unnoticed
The Proper sequence should be:

A SRPQ

B QSRP

C QRPS

D RPQS

ANS:C - QRPS

No answer description is available.

Q39: It is easier
P : to venture into space
Q : for men
R : beneath their feet
S : than to explore
The Proper sequence should be:

A QRPS

B QPSR

C PSRQ

D PQSR

ANS:B - QPSR

No answer description is available.

Q40: Then
P : it struck me
Q : of course
R : suitable it was
S : how eminently
The Proper sequence should be:

A SPQR

B QSRP

C PSRQ

D QPSR

ANS:C - PSRQ

No answer description is available.

Q41: People
P : at his dispensary
Q : went to him
R : of all professions
S : for medicine and treatment
The Proper sequence should be:

A QPRS

B RPQS

C RQSP

D QRPS

ANS:C - RQSP

No answer description is available.

Q42: He sat
P : through the Town Hall Park
Q : which flanked a path running
R : under the boughs
S : of a spreading tamarind tree
The Proper sequence should be:

A PQSR

B RSQP

C RSPQ

D PRSQ

ANS:B - RSQP

No answer description is available.

Q43: We went
P : along the railway line
Q : and had a right to
R : where other people not allowed to go
S : but daddy belonged to the railway
The Proper sequence should be:

A RPQS

B PRSQ

C RSQP

D PRQS

ANS:B - PRSQ

No answer description is available.

Q44: It was
P : in keeping with my mood
Q : a soft summer evening
R : as I walked sedately
S : in the direction of new house
The Proper sequence should be:

A SRPQ

B QRPS

C QPRS

D SQPR

ANS:C - QPRS

No answer description is available.

Q45: A French woman
P : committed suicide
Q : where she had put up
R : who had come to Calcutta
S : by jumping from the first floor balcony of the hotel
The Proper sequence should be:

A PRQS

B QSRP

C RPSQ

D SRQP

ANS:C - RPSQ

No answer description is available.

Q46: The national unity of a free people
P : to make it impracticable
Q : for there to be an arbitrary administration
R : depends upon a sufficiently even balance of political power
S : against a revolutionary opposition that is irreconcilably opposed to it
The Proper sequence should be:

A QRPS

B QRSP

C RPQS

D RSPQ

ANS:D - RSPQ

No answer description is available.

Q47: He said
P : here is the cat
Q : throughout the night
R : which had been paying havoc with things
S : that ate the rat
The Proper sequence should be:

A PSQR

B PSRQ

C QPRS

D QRPS

ANS:B - PSRQ

No answer description is available.

Q48: All such students
P : get success
Q : who are honest and hard-working
R : and recognition
S : in very walk of life
The Proper sequence should be:

A SPRQ

B PRQS

C QPRS

D PSRQ

ANS:C - QPRS

No answer description is available.



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.