Selecting Words

Q1: Farida sings very well and ...... does salim.

A even

B too

C also

D so

ANS:D - so

The correct answer is So

Q2: On account of the dearth of grass on the arid plains the cattle became ......

A flippant

B jubilant

C agitated

D emaciated

ANS:D - emaciated

Emaciated : abnormally thin or weak, especially because of illness or a lack of food.

Q3: The parliament invested the new organisation ...... judicial authority.

A by

B with

C from

D through

ANS:B - with

Here the word Invested means 'Provide with power and authority' as in the sentence "They invested the council with special rights."

Q4: In a large cities people are cut ...... from nature.

A away

B off

C out

D down

ANS:A - away

Cut away===========> Similar to cut off means separate someone or something.
now 

Q5: What is the ...... for an air letter?

A fare

B value

C postage

D stamp

ANS:C - postage

Postage means "the charge for mailing something".

So it should be postage 

Q6: Rama was so badly injured that he needed ...... care in the hospital.

A extensive

B little

C deep

D intensive

ANS:D - intensive

Intensive - Concentrated on a single area or subject or into a short time; very thorough or vigorous.

Q7: ...... of old paintings is a job for experts.

A Resurrection

B Retrieval

C Restoration

D Resumption

ANS:C - Restoration

Resurrection means to bring someone dead back to life.

The act of restoring something back to its well and good condition is called restoration.

Q8: I put ...... the light and slept.

A up

B down

C in

D out

ANS:D - out

Put out means "to off" or "to extinguish".

Q9: Colgate has also set an ambitious aim of ......on 8% value shared of tooth paste market by then end of first years.

A cornering

B soliciting

C disturbing

D keeping

ANS:A - cornering

The correct answer : cornering

Q10: His father-in-law ...... him up in business.

A put

B made

C set

D built

ANS:C - set


Set him up means putting in a specified position.

Q11: A sanguine outlook is associated with the ......

A rationalist

B socialist

C philanthropist

D optimist

ANS:D - optimist

Optimistic person expects something and sanguine is someone who will most probably help.

Q12: The park ...... as far as the river.

A extends

B advances

C enlarges

D emerges

ANS:A - extends

Enlarge means to make or to become larger or to more extensive. And extend means to cause to cover a wide area. So here the park is not enlarging with river but extending till the river.

Q13: If you persists in telling lies to me I shall sue you ...... slander.

A to

B on

C for

D with

ANS:C - for

Sue means to take a legal action against someone.

Slander means to make a false and damaging statement about someone.

So for is the correct answer.

Q14: The waiter hasn't brought the coffee ...... I've been here an hour already.

A till

B up

C yet

D still

ANS:C - yet

Yet gives the idea of up till now and is often used in negative and interrogative sentences as in:

It hasn't stopped raining yet.
 

Q15: He became enamored ...... her grace when he first saw her dance.

A with

B of

C by

D in

ANS:B - of

Enamored is about falling in love with her graceful dance. So enamored 'of' is correct answer.

Q16: This book is a useful ...... to our library.

A discovery

B asset

C addition

D arrival

ANS:C - addition

Here addition means accretion or enhancement.

Q17: He is too dull ...... this problem.

A solving

B to solving

C to solve

D solves

ANS:C - to solve

The correct answer is : to solve

Q18: He is so ...... to light that he never leaves the house without sunglasses.

A insensitive

B sensitive

C afraid

D immune

ANS:B - sensitive

The correct answer : sensitive

Q19: The Hubble Space Telescope will search for planets around the stars, a key to the ...... extraterrestrial life, and examine interstellar dust and gases out of which stars are born.

A perception

B discovery

C enquiry

D quest

ANS:D - quest

Quest: A search for an alternative that meets cognitive criteria.

Q20: When their examinations are over, the children gleefully ...... the books they had been reading.

A shelve

B sidetrack

C overthrew

D abandon

ANS:D - abandon

Abandon means "give up completely".

Q21: The American ...... presented his credentials to the President of India.

A adviser

B ambassador

C delegate

D representative

ANS:B - ambassador

Ambassador :- (Government, Politics & Diplomacy) short for ambassador extraordinary and plenipotentiary; a diplomatic minister of the highest rank, accredited as permanent representative to another country or sovereign.
 

Q22: However, the group's long-term strategy is to ...... on core sector business connected with infrastructure and energy.

A breed

B develop

C concentrate

D depend

ANS:C - concentrate

The correct answer is Concentrate

Q23: Namrata was found to ...... the required qualifications for the job.

A contain

B disclose

C posses

D acquire

ANS:C - posses

The correct answer is Posses

Q24: Indeed, all over the world, more and more people are ...... coffee.

A wanting

B drinking

C liking

D partaking

ANS:B - drinking

The correct answer is Drinking

Q25: Jawaharlal spent his childhood ...... Anand Bhawan.

A at

B in

C on

D across

ANS:A - at

"AT" will be use when we are considering that as a point rather as a place or an area.

ex:
Our plane landed at Hyderabad while going to America.

Q26: It is 14 years since i ...... him.

A have seen

B had seen

C saw

D see

ANS:C - saw

Had seen is used when the sentence contains other part of the sentence in past simple tense. 'saw' is correct.

Q27: I think they allow their children too much ......

A liberality

B latitude

C lassitude

D levity

ANS:B - latitude

Latitude: Freedom from restrictions.
Latitude is the correct answer.

Q28: My father ...... down for a nap.

A lays

B laid

C lain

D lie

ANS:A - lays

To lay down means to put oneself in a position of rest.

So, the correct sentence would be : "My father lays down for a nap".

So, the right Option is A.

Q29: Once you suspect a person of double dealing, you ought to keep him at arm's ......

A distance

B length

C aim

D width

ANS:B - length

The Answer is Length.

'At Arm's Length' means to keep someone or something at arm's length is to maintain an emotional distance as to avoid familiarity or intimacy or else to dissociate yourself from someone or something and to avoid coming into close contact.

Q30: A man remains narrow minded, self compliance and ignorant unless he visits other people and ...... from them.

A earns

B borrows

C learns

D hears

ANS:A - earns

The correct answer ; learns

Q31: The old Nature versus ...... debate regarding crime continues even today.

A Man

B Universe

C Culture

D Nurture

ANS:A - Man

The correct answer is Man

Q32: 'Please' and 'Thank you' are the little courtesies by which we keep the ...... of life oiled and running smoothly.

A path

B machine

C garden

D river

ANS:B - machine

The correct answer : machine

Q33: I shall call ...... you tomorrow.

A at

B on

C with

D by

ANS:C - with

When we address a person then we should use with form.

Q34: Many areas of the city were ...... into darkness for several hours.

A spread

B plunged

C merged

D deep

ANS:B - plunged

Plunge means to push or thrust quickly and to jump or dive quickly energetically. So here merged is not used as it means to combine. And Areas of the city were not going to merged.

Q35: If you work beyond your capacity, you will naturally feel ......

A drowsy

B tired

C confident

D giddy

ANS:B - tired

Tired is a right answer

Q36: I ...... a car to be absolutely necessary these days.

A consider

B regard

C think

D agree

ANS:A - consider

The correct answer : consder

Q37: The thief ...... all the money.

A made up

B made off with

C mode do with

D made good

ANS:B - made off with

make off with===>to steal

Q38: A crescendo of metallic thuds arose from the market, where the iron-smiths were ...... the pieces of metals.

A flattening

B striking

C hammering

D thrashing

ANS:C - hammering

We use the word 'hammering' when we would like to say about the events related to metals.

Q39: In high school many of us never realised the importance that grammar would ...... in later life.

A figure

B portray

C play

D exercise

ANS:C - play

Play has the sense of being more active than figure. Exercise also seems to be right. But I would go for play here.

Q40: Johny, where are you? ...... up this tree.

A There I am

B There am I

C Here am I

D Here I am

ANS:D - Here I am

Here am I doesn't make any sense in English. That's why we used here here I am.

Q41: If I take a state roadways bus, I'll get late, ...... ?

A isn't it

B won't I

C will I

D is it

ANS:B - won't I

The correct answer : won't I

Q42: The luggage was ...... heavy for him to lift

A much

B as

C so

D too

ANS:D - too

Because there always a combination of too and to.

Q43: Rohan and Rohit are twin brothers, but they do not look ......

A unique

B different

C likely

D alike

ANS:D - alike

Alike is correct. Because unique means the both are having same behavior but not possible. Alike means similar relation between them not same.

Q44: The criminal seems to have acted in ...... the three others.

A collusion

B coalition

C collision

D cohesion

ANS:A - collusion

Collusion means lie or conspiracy.

Q45: You haven't had your lunch yet, ...... you?

A are

B aren't

C have

D haven't

ANS:C - have

The correct answer is Have

Q46: ...... The arrival of the police, nobody went near the victim.

A Unless

B Although

C Even

D Till

ANS:D - Till

The meaning of 'Till' is same as that of 'until'. Both are also conjunctions.

Q47: Arti pulled a long ...... when she was told that she could not go to Agra.

A mouth

B skirt

C face

D hand

ANS:C - face

Generally long mouth is not used in sad/shock it is used at the time of angry or an excitement situations. So long face is prefered here.

Q48: This, partly, explains how the Mehta family has been able to ...... its lavish lifestyle in recent times, despite the fact that all its assets have been ......

A keep, removed

B afford, attached

C develop, liquidated

D keep up, destroyed

ANS:D - keep up, destroyed

Keep up-->Maintain a required pace or level. Here we are talking about longer period of time.

Afford-->Have the financial means to do something or buy something. It means one may do something now but in future he may not be able to do.
 

Q49: Leave a two inch ...... on each page for the teacher's remarks.

A border

B margin

C blank

D gap

ANS:B - margin

Margin means from every side while blank means to leave blank at that place.

Q50: The king ...... the rebel.

A excused

B forgave

C pardoned

D none of these

ANS:C - pardoned

Pardon implies a government agency and incarceration, but is has a social use:

Forgive to me implies when someone has done something to you and you erase it from the story of your relationship with them - if that makes sense. Pardon has a slightly more formal resonance to me - as when a government gives a pardon for a crime, in other words erases it from the formal/legal record. But really they are very close. Unless the question was about something like "I beg your pardon" versus "forgive me". The first can mean - please repeat what you just said, and the second means - please accept my apology for what I just said or did

Q51: West Bengal ...... plentiful rainfall and is consequently a very green part of the country.

A misses

B receives

C expects

D regrets

ANS:B - receives

The correct answer : receives

Q52: The building comprises ...... sixty rooms.

A of

B onto

C  by

D no preposition needed

ANS:D - no preposition needed

Comprise primarily means 'consist of', as in "The country comprises twenty states".

So option D is correct.

Q53: I haven't eaten an apple ...... a long while.

A from

B since

C for

D until

ANS:C - for

When time is known then we should use since, if unknown then for.

So in the above question "long while" is not specified time so for is the right answer.

Q54: We shall not to be able to use your ability in court unless we can find someone to ...... to statements.

A corroborate

B avouch

C verify

D approve

ANS:A - corroborate

To support what someone says by giving information or evidence that agrees with them.

Details of the killings were corroborated by official documents.

Q55: Sita's heart ...... at the sight of the beautiful diamond necklace.

A leapt

B stopped

C slowed

D ran

ANS:A - leapt

Leapt - pass abruptly from one state or topic to another.

Q56: In Bush, Saddam was up ...... more than his match.

A for

B into

C against

D to

ANS:C - against

"In Bush" means in Bush's mind i.e., Bush thinks Saddam is his enemy more than his opponent in his own country i.e., his match, so against is correct.

Q57: The passengers were afraid, but the captain ...... them that there was no danger.

A promised

B assured

C advised

D counselled

ANS:B - assured

Assure means 'to make sure'and which use 'to confirm' or 'to secure' them that there was no danger.

Q58: The French ...... reputed to have a very good sense of humour.

A is

B was

C are

D will be

ANS:C - are

Here we are using plural having so it be form also in plural.

Q59: At one point, it looked as if an area of agreement would ...... specially over the issue of productivity linked wages.

A develop

B come out

C emerge

D grow

ANS:C - emerge

Agreement is never "developed". It can only "emerge" after discussion.

Q60: This book is quite similar ......

A with the "Treasure Island"

B of that film we saw at school

C to the one I read last week

D than a story told by our teacher

ANS:C - to the one I read last week

The word similar followed by the preposition "to".

Q61: The telephone ...... several times before I answered it.

A was ringing

B has rung

C had rung

D would ring

ANS:C - had rung

As there are two actions given. And one of them occurred first, so the first action should come with "had"/ past perfect tense and the second action come up with simple past tense.

Q62: The boy was cured ...... typhoid.

A from

B of

C for

D through

ANS:B - of

Cured OF is used when cure is a verb in the sentence, thus, answer is OF.

Q63: About twenty clerks were made ...... when the banks introduced computers.

A dispensable

B redundant

C expandable

D obsolete

ANS:B - redundant

Redundant means dismissed for employment because no longer needed.

Q64: If you smuggle goods into the country, they may be ...... by the customs authority.

A possessed

B punished

C confiscated

D fined

ANS:C - confiscated

Confiscate is temporary possession of something which may be illegal. So confiscated is the absolutely right answer.

Q65: The river overflowed its ...... and flooded the area.

A edges

B fronts

C limits

D banks

ANS:D - banks

As it mentioned as a river, the sides are to be mentioned as banks only.

Q66: She ...... from the crowd because of her height and flaming red hair.

A stood out

B stood off

C stood up

D stood by

ANS:A - stood out

stand out===>prominent one

Q67: The earth is at present in great danger of becoming uninhabitable because of ...... environmental pollution which is going on at an incredible rapid pace.

A gigantic

B inhuman

C stupendous

D colossal

ANS:D - colossal

The correct answer : colossal

Q68: The communalist represents the ...... of everything noble that we have inherited from our culture and history.

A antithesis

B antidote

C immorality

D antagonism

ANS:A - antithesis

Antithesis a person or thing that is the direct opposite of someone or something else.

Q69: He was accused ...... stealing his aunt's necklace.

A for

B with

C of

D on

ANS:C - of

The correct answer is : Of

Q70: Nobody can ...... me to do anything which I do not want to do.

A encourage

B request

C oppose

D compel

ANS:D - compel

Compel means to force someone to be or to do something.

Q71: Health is too important to be ......

A discarded

B despised

C detested

D neglected

ANS:D - neglected

'Health is too important to be neglected' means that health is so important so that it cannot be neglected. So the correct option is 'neglected'.

Q72: Like any other country India has its ...... share of superstitions.

A proper

B abundant

C fair

D peculiar

ANS:C - fair

Fair: means a number that is quite large.

Q73: The non cooperative attitude of the members can only ...... the image of the society.

A spoil

B improve

C degrade

D defame

ANS:A - spoil

The answer is spoil.

Q74: That the poor in our country, are happy is

A a dream

B a vision

C an ideal

D an illusion

ANS:D - an illusion

The correct answer : an illusion

Q75: You cannot devise a method which ...... all possibility of errors.

A excludes

B includes

C avoids

D ignores

ANS:A - excludes

Devise means to plan or invent, a complete procedure, system or mechanism by careful thought.

So the answer would be excluded because the method should be error free. Ignore and avoid telling that method contains error.

Q76: He is a person of sound character and ...... disposition.

A beneficent

B morous

C amiable

D amicable

ANS:C - amiable

Amiable --> addresses a Person.

Q77: The paths of glory lead ...... to the grave.

A straight

B but

C in

D directly

ANS:B - but

Correct answer is 'but'.

The achievements and glory lead the life successfully but at the end which in reality is the graveyard of thousands damed souls.

Q78: Soft minded individuals are ...... to embrace all kinds superstitions.

A disposed

B eager

C reluctant

D prone

ANS:D - prone

Prone:-likely to do something or be affected by something, especially something bad.

Prone to do something: He's prone to gain weight.

Q79: He knew everything better than anybody else, and it was an affront to his ...... vanity that you should disagree with him.

A overstrung

B overweening

C overwhelming

D overwrought

ANS:A - overstrung

Overstrung - extremely nervous or tense.

Q80: The robbers were arrested and ...... prison yesterday.

A brought into

B brought to

C taken into

D taken to

ANS:D - taken to

The correct answer : taken to

Q81: Her parents will never give their ...... to so much an unsuitable match.

A acquiescence

B consent

C agreement

D willingness

ANS:B - consent

consent means permission.

Q82: The Sun ...... at six this morning.

A raised

B rose

C arose

D aroused

ANS:B - rose

Rose basically used for "Growing or coming out of something" like water level, sun rise, moon rise, inflation rises etc (physical form).

Q83: The boy fell ...... bicycle.

A of

B off

C from

D under

ANS:B - off

The correct answer : off

Q84: Moreover, a fact finding mission ...... by BSN to India in January this year strongly recommended that the French group should go it alone, and not hand over ...... to an Indian Partner.

A organised, papers

B constituted, authority

C sponsored, power

D dispatched, control

ANS:D - dispatched, control

The correct answer is dispatched, control

Q85: I shall take revenge ...... you.

A from

B with

C on

D at

ANS:C - on

The correct answer : on

Q86: He is so ...... that he immediately believe my story of ghosts.

A innocent

B credulous

C vociferous

D credible

ANS:B - credulous

Credulous means disposed to believe on little evidence.

Q87: He ...... in wearing the old fashioned coat in spite of his wife's disapproval.

A insists

B persists

C desists

D resists

ANS:B - persists

Persist means to continue in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.

So, persist is correct in this context.

Q88: He passed the examination in the first class because he ......

A was hard working for it

B worked hardly for it

C had worked hard for it

D was working hard for it

ANS:C - had worked hard for it

Here two actions happened in the past i.e

1) Worked hard
2) Passed.

But before action 2, action 1 took place. To describe the first action that took place in the past, we use past perfect tense i.e 'had worked hard'.

Q89: Walking at 3'o clock, I heard the ...... of thunder.

A crackle

B rumble

C ripple

D clank

ANS:B - rumble

Rumble = Sound because of thunders.

Q90: Do you know ......?

A where she comes from

B where does she come from

C where from she comes

D from where does she come

ANS:A - where she comes from

A is the right answer.

In indirect speech after the wh-word comes the subject, then the verb.

Q91: The machine is difficult to build ...... easy to maintain.

A but

B and

C for

D if

ANS:A - but

The correct answer is : BUT

Q92: The battalion operating from the mountain was able to ...... three enemy divisons.

A tie up

B tie down

C tie on

D tie with

ANS:B - tie down

Tie down ===> Restrict freedom.

Q93: I don't really know how to ...... the problem.

A tackle

B cope

C draw

D erase

ANS:A - tackle

Tackle means to handle the problem.

Q94: The grapes are now ...... enough to be picked.

A ready

B mature

C ripe

D advanced

ANS:C - ripe

Ripe means ready for harvesting and eating.

Its correct.

Q95: Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.

A with

B over

C on

D round

ANS:C - on

Can use only on because if we could use other word then statement will be not getting the perfect meaning.

Q96: Pakistan lost a ...... wicket just when they seemed to be doing so well, and that led to their eventual defeat.

A critical

B crucial

C sensitive

D providential

ANS:B - crucial

Critical use for condition and crucial means important.

Q97: We had a ...... of warm weather in February.

A time

B spell

C length

D phase

ANS:B - spell

It is spell which means "a period of indeterminate length (usually short) marked by some action or condition".

Q98: The new education policy provides a useful ...... for the planners to remove illiteracy.

A breakup

B breakthrough

C breakaway

D break-in

ANS:B - breakthrough

Breakthrough means major progress, overcome difficulties so it is used.

Q99: It was difficult to remove my feet as it had got stuck ...... in the mud.

A fairly

B greatly

C widely

D firmly

ANS:D - firmly

Firmly: means tightly.

Q100: The traveler slept under the ...... shade of banyan tree.

A cold

B cool

C cooling

D dark

ANS:B - cool

The correct answer is Cool

Q101: That rule is applicable ...... every one.

A to

B for

C about

D with

ANS:A - to

"To" is suitable for Someone.

Q102: She ...... a brief appearance at the end of party.

A put on

B put in

C put across

D put up

ANS:B - put in

Put no -> cause to a function.
Put in -> to enter.
Put across -> to communicate.
Put up -> to built.

Q103: The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.

A avidly

B admiringly

C thoughtfully

D earnestly

ANS:A - avidly

Earnestly and Avidly are slightly related to each other as per this sentence. But where as earnestly has a meaning like "seriously towards something" and Avidly means "having keen interest to do something". So avidly is the answer.

Q104: It was indeed unreasonable ...... him to leave this job and start business.

A in

B with

C upon

D of

ANS:D - of

The correct answer is of

Q105: A stone that goes on rolling ...... no moss.

A collects

B gets

C gathers

D accumulates

ANS:C - gathers

A rolling stone gathers no moss is an old proverb, so option C is correct.

Q106: True brevity ...... in saying only what needs to be said.

A consists

B depicts

C portrays

D resides

ANS:A - consists

"Consists in" is correct.

"Consists in" means attentiveness. Brevity involves watchfulness to make sure whatever is spoken in concise and careful.

Consist of means to be composed or made up of, while consist in means: To have the thing mentioned as the only or most important part.

Q107: The English schemed to continue their rule in India by playing off one community ...... the other.

A before

B upon

C against

D with

ANS:C - against

Playing off.

Noun.

A match/game, or a series of them, between two players or teams with equal points or scores to decide who the winner is.

They lost to Chicago in the play-offs.

Q108: We had to pay more taxi fare because the driver brought us by a ...... route.

A circular

B circumscribed

C longest

D circuitous

ANS:D - circuitous


Circuitous: Being or taking a roundabout or not direct.
 

Q109: To err is ...... to forgive divine.

A beastly

B human

C inhuman

D natural

ANS:B - human

Err means to make a mistake, and divine means god or some thing nexus to god, but here we have to take god as the meaning in this scenario,

According to famous adage "men do mistakes and god forgives them ".

So that, most appropriate word is Human(B).

Q110: Success in this examination depends ...... hard work alone.

A at

B over

C for

D on

ANS:D - on

Here only "On" preposition is applicable.
Others are grammatically incorrect.

Q111: I listened, but I had no idea what he was ...... about.

A saying

B talking

C telling

D discussing

ANS:B - talking

Saying and telling is a transfer of information from one person to another person while talking is mutual sharing of info between two persons. Here in the context listened is mentioned, so it involves two persons in the scene. So talking is the right answer.

Q112: Now, the management graduate can expect to have a prosperous life on a ...... income without having to depend on finding a place in family busiess having to tend the paternal estates.

A professional

B regular

C meaningful

D dependable

ANS:B - regular

The correct answer : regular

Q113: He tried to ...... himself against a horde of ruffians.

A collect

B save

C support

D defend

ANS:D - defend

Defend: to protect someone or something from attack.

Q114: She has an aversion ...... taking even onion and garlic.

A with

B at

C against

D to

ANS:D - to

If the right answer is 'to' then 'taking' should be changed to 'take'.

Q115: It's very kind of you to ...... to speak at the meeting.

A accept

B agree

C comply

D concur

ANS:B - agree

The correct answer is : agree

Q116: You've only three months to complete the course, Don't give ...... now.

A out

B away

C up

D off

ANS:C - up

Give up = To leave something from you.

Q117: ...... all intents and purposes, the manager is the master of the firm.

A in

B upon

C with

D to

ANS:D - to

The word 'intent' come with 'To'.

Q118: Ambition is one of those ......which are never satisfied.

A ideas

B fancies

C passions

D feeds

ANS:C - passions

The correct answer is : Passions

Q119: Man must ...... to stop pollution.

A act

B perform

C operate

D behave

ANS:A - act

The correct answer is : Act

Q120: He is a very careful person, he never takes side but remains ......

A impartial

B unbiased

C neutral

D prejudiced

ANS:A - impartial

Prejudiced means To cause(someone) to judge prematurely and irrationally.
but here he is very careful person therefore prejudiced is wrong

Also Unbiased means showing no prejudice for or against something; (BUT HERE NO SCENARIO IS MENTIONED AGAINST OR FOR WHICH HE WILL ACT).

THEREFORE CORRECT IS IMPARTIAL.

Q121: When varun left the cocktail party he was as ...... as a judge.

A sober

B drunk

C brave

D wise

ANS:D - wise


The correct answer is : Wise

Q122: we had ...... wonderful time at the party last night.

A such a

B so

C such

D very

ANS:A - such a

Te correct answer is : such a

Q123: Chintu is ...... small to start playing cricket now.

A very

B much

C too

D more

ANS:C - too

"TOO" is used to tell difficulty of something. Or even in sometimes used for terrible feeling.
 

Q124: The pilot had been warned about the storm, before he ......

A took away

B took up

C took over

D took off

ANS:D - took off

Took off means fly.

Q125: Ayesha always ...... the permission of her father before going for movies.

A seeking

B seeks

C sought

D seeker

ANS:B - seeks

Here the word 'always' is used, which indicates that it is a habit that often happens. So the verb must be in simple present form.

Q126: The man came in a van to ...... the television set.

A mend

B reform

C correct

D alter

ANS:A - mend

Mend is a synonym of Repair.

Q127: There is a keen ...... in each trade.

A contest

B comparison

C competition

D cooperation

ANS:C - competition

The correct answer : competition

Q128: In a little-publicised deal, Pepsi, Cola has ...... the entire soft drink market in Afghanistan.

A occupied

B conquered

C swallowed

D captured

ANS:D - captured

Captured is the correct one as conquer means to defeat someone and then grab the property where as capture means just to get that whole property.

Q129: She ...... Rs 80 out of the bank every Friday.

A obtains

B draws

C pulls

D extracts

ANS:B - draws

Extracts mean to take the indigenous property while 'draws' here refers taking.

Q130: His conduct is bad, and his honesty is not ...... suspicion.

A above

B beyond

C under

D in

ANS:A - above

Above suspicion = 'Not believed to have done something wrong'.

In the recent investigation, no one in our company is ABOVE SUSPICION.

Q131: The stenographer is very efficient. He is ...... to his firm.

A a boon

B a credit

C a blessing

D an asset

ANS:D - an asset

Here he is talking about the firm, so asset is the right answer.

Q132: It ...... that Prashant will not be selected for the post

A feels

B looks

C believes

D seems

ANS:D - seems

We use "seem" when talking about a situation that we have experienced for a very short time and we want to give our impression of it.

Q133: The team was well trained and strong, but somehow their ...... was low.

A feeling

B moral

C consciousness

D morale

ANS:D - morale

Morale - "state of a group's spirit and confidence".

So this option well suits the above blank.

Q134: Hardly had he arrived ...... it started raining.

A before

B when

C than

D after

ANS:B - when

Hardly and scarcely are always followed by when not than.

Q135: In the modern materialistic society, the only aim of people appears to be ...... money by fair means or foul.

A print

B produce

C acquire

D extort

ANS:C - acquire

The correct answer is acquire

Q136: If our friends are not able to take us in their car, we must make ...... arrangements to go to the airport.

A alternative

B another

C alternate

D possible

ANS:A - alternative

Alternate - (Verb) occur by turns.
(Adj) on alternate days.

Alternative - (Adj) available as another choice.

Q137: Many ...... decisions were taken at the meeting.

A hectic

B historic

C historical

D histrionic

ANS:B - historic

Historical refers something from past either imp or not. Historic means some important things/events/acts from past. Since decision were taken and it must be important so it will be historic decision.

Q138: In hot weather I like lying in the ...... of a tree.

A shade

B shelter

C protection

D shadow

ANS:A - shade

Shade is somthing that provides coolness shadow may not be always.

Q139: It is not what you say that ...... but what you do

A matches

B implies

C matters

D moves

ANS:C - matters

The correct answer : matters

Q140: I have read one novel by Premchand. I want to read ...... novel by him.

A other

B another

C all

D few

ANS:B - another

Te correct answer ; another

Q141: The family gave father a gold watch on the ...... of his fiftieth birthday.

A time

B event

C occasion

D celebration

ANS:C - occasion

...In the celebration..
here the sentence is..
.."ON"..so it is occasion...

Q142: this brand of TV is quite inferior ...... that one.

A than

B to

C with

D over

ANS:B - to

The correct answer : to

Q143: My uncle decided to take ...... and my sister to the market.

A I

B mine

C me

D myself

ANS:C - me

'I' is used as a subject so it will always come in the beginning of a sentence
whereas 'Me' is used as an object.
in this case,since 'my uncle' is the subject,'Me' is the right option.

Q144: Physically we are now all neighbors, but psychologically. we are ...... to each other.

A primitives

B complimentary

C strangers

D cowards

ANS:C - strangers

Here "but" demands something opposite to neighbour. So given option C is correct.

Q145: Affix a revenue stamp and put your signature ...... it.

A on 

B upon 

C above

D over

ANS:A - on 

On states or show contact with a thing at rest.

Q146: A woman came in with a baby who, she said, ...... a safety pin.

A was just swallowing

B swallowed

C had just swallowed

D just swallowed

ANS:C - had just swallowed

The correct answer : had just swallowed

Q147: The ...... of the Minister's statement cannot be verified by people who have no access to official records.

A veracity

B verbosity

C ambiguity

D validity

ANS:A - veracity

Veracity is the correct choice here. Because veracity means truth or accuracy. The quality of an outspoken person.

Q148: Life is to death as pleasure is to ......

A poverty

B suffering

C anguish

D pain

ANS:D - pain

Pleasure and pain both are immediate one-time experiences. Suffering continues for some duration. So it'll be pain.

Q149: It being an ...... issue, it is not correct to introduce questions of morality in to the debate.

A moral

B immoral

C amoral

D irrelevant

ANS:D - irrelevant

Thhe correct answer is irrelevant

Q150: In our zeal for progress we should not ...... executive with more power.

A avoid

B give

C enhance

D arm

ANS:D - arm

In this contest 'arm' means to give the executive or equip him with new/additional power.

Q151: I was astounded at his ...... lack of knowledge about the Continent of Africa.

A abundant

B colossal

C huge

D great

ANS:B - colossal

Colossal means imence and huge means in very large amount or volume.

Q152: Wheat ...... carbohydrates, vitamins, proteins, and dietary fibre in our daily diet.

A has

B gives

C yields

D provides

ANS:D - provides

Provide implies that someone might not want it or take it. It's available for him without he asking for it. You are suggesting or offering it.

Q153: I purposely ...... meet you during my last visit to Kashmir.

A didn't

B won't

C hadn't

D wouldn't

ANS:A - didn't

A past action with reference to time:so didn't.

Q154: My first lesson ...... forgiveness came from my mother.

A upon

B about

C in

D on

ANS:D - on

The correct answer : on

Q155: Natwarlal ...... them all for a ride by producing false documents.

A took

B cheated

C kept

D let

ANS:A - took

The correct answer is took

Q156: He is the person who is ...... to blame.

A mostly

B sure

C most

D bound

ANS:C - most

We often use "Mostly to" before blaming someone who is allegedly responsible for the crime/act.

Q157: But the introductory fee does not stop after the initial handshake, brokers have to ...... it up after each transaction.

A bring

B cough

C boost

D give

ANS:A - bring

The correct answer : bring

Q158: The manner in which bombs exploded in five trains with in a short span of time suggests that it is a part of a ......

A game

B conspiracy

C villainy

D sabotage

ANS:B - conspiracy


Sabotage:

Deliberately destroy, damage, or obstruct (something), especially for political or military advantage.

"power lines from South Africa were sabotaged by rebel forces".

Synonyms: wreck, deliberately damage, vandalize, destroy, obstruct, disrupt, cripple, impair, incapacitate More.

Q159: During Diwali the shops are ...... of people.

A busy

B full

C crowded

D bubbling

ANS:B - full

When verb comes it is followed by with to next.
Here the shops are......of people .

It means here if 'of ' is not there we can use Crowded with..busy with.

So as 'of' is there we will use first form form of verb that full rather than adverb or other form like filled..crowded.

If 'ed' comes it ends with 'with'.

Q160: The car in which the minister was traveling ...... with an accident.

A hit

B drove

C crashed

D met

ANS:D - met

Appropriate word here is met for an accident.

Q161: Once he has signed the agreement, he won't be able to ......

A back up

B back in

C back at

D back out

ANS:D - back out

Back out means: can't withdraw from the commitment.

Q162: Brothers must live in harmony. They must never fall ......

A off

B out

C apart

D away

ANS:B - out

May be falling apart is the phrase used when they will be divided in two teams by someone else. Not by their own. If so. Then use out.

Q163: I hate sitting ...... him as he always smells of garlic.

A besides

B along

C at

D beside

ANS:D - beside

Here the verb indicates the first person noun (i.e)'I'. if the

word indicates the noun second person (i.e) he, it must be come

in the order of "verb+s".......

Q164: Pakistan lost a ...... wicket just when they seemed to be doing so well, and that led to their eventual defeat.

A critical

B crucial

C sensitive

D providential

ANS:B - crucial

Critical use for condition and crucial means important.

Q165: Sonika is quite intelligent but rather ......

A idealistic

B generous

C lazy

D optimistic

ANS:C - lazy

Rather convey that there should be an opposite character of the simple sentence given before so LAZY is suitable.

Q166: The lovers were meeting each other secretly, but their ...... affair was soon known to everyone.

A clandestine

B covert

C unknown

D candid

ANS:A - clandestine

Clandestine means secret or confidential.

Q167: Find the ...... that accompany these cartoons.

A topics

B titles

C captions

D headings

ANS:C - captions

Caption - a piece of writing that appearing as a part of film or television broadcast.

Q168: The ruling party will have to put its own house ...... order.

A in

B on

C to

D into

ANS:A - in

Preposition into is used to when an action is in progress, and in is when action is committing.

And the meaning of this sentence is "the ruling party should make good measures to rule and emphasize its strength among people" and this action is in future tense so we have use in as preposition here, into come when it is in present tense.

Q169: After the rain the weather ...... and the sun came out.

A cleared out

B cleared up

C cleared away

D cleared off

ANS:B - cleared up

Cleared up is the correct answer.

Q170: When I was a child, I ......to school everyday instead going by cycle.

A had walked

B walked

C have walked

D have been walking

ANS:B - walked

The correct answer is Walked

Q171: He felt no ...... as he plunged the knife into her back.

A qualms

B scruple

C conscience

D morals

ANS:A - qualms

Qualms means: an uneasy feeling of doubt, worry, or fear, especially about one's own conduct; a misgiving.

Q172: If negotiations are to prove fruitful, there must not only be sincerity on each side, but there must also be ...... in the sincerity of the other side.

A faith

B belief

C substance

D certainty

ANS:A - faith

Faith and belief have a bit difference, faith is used always in positive sense while belief may or may not used in positive sense. Here best choice is faith.

Q173: An employment advertisement should ...... the number of vacancies.

A provide

B specify

C contain

D declare

ANS:B - specify

Specify is correct because it means identify clearly and contain means hold something.

Q174: According to corporate circles data is pushing through the merger to create financially ...... company in the processed foods business, the group's thrust area for the 1990's

A acceptable

B powerful

C leading

D straight

ANS:B - powerful

Merger means combining things. In this context, it means they are combining companies in order to make it Powerful.

Q175: Government buildings are ...... on the Republic day.

A enlightened

B lightened

C illuminated

D glowed

ANS:C - illuminated

Illuminated: to MAKE a place bright with LIGHT, or to shine a light on something.
 

Q176: ...... works of reference are valuable as Encyclopedia, Brittanica.

A A few

B Few

C The few

D Fewer

ANS:B - Few

Few means not many.
A few means some.

Fewer is the comparative of few.

Q177: One major ...... between the Election Commission and the Union Government related to the powers of the former in respect of the deployment of central police forces at places where are elections is held.

A irritant

B conflict

C pain

D culprit

ANS:B - conflict

Conflict -----> Go against, as of rules and laws.

Q178: Some regions of our country still remain ...... to the average man.

A inaccessible

B impossible

C impermeable

D impenetrable

ANS:A - inaccessible

Inaccessible means cannot be reached. So the answer is inaccessible.

Q179: Those who persist in the endeavor at long last triumph ...... the odds of life.

A over

B on

C upon

D about

ANS:A - over

Endeavor means an earnest attempt. And triumph means achieve success. So the sentence here means" those who give an earnest attempt to achieve success can win over the oddness in life".
 

Q180: I saw a ...... of cows in the field.

A group

B herd

C swarm

D flock

ANS:B - herd

Generally, the herd is used for mammals of like a herd of cows who live together, migrate together, for livestock.

Flock is used for birds as a flock of birds sometimes it also used for goats and sheep. Swarm is used for insects.

Q181: Piyush behaves strangely at times and, therefore, nobody gets ...... with him.

A about

B through

C along

D up

ANS:C - along

get about===>to travel along with anybody
get through===>to pass in the examination
get along===>to live harmoniously
get up===>to rise up from bed

Q182: The more your action and thought are allied and ...... the happier you grow.

A diverget

B unravelled

C integrated

D invincible

ANS:C - integrated

The correct answer : integrated

Q183: Many of the advances of civilisation have been conceived by young people just on the ...... of adulthood

A boundary

B threshold

C peak

D horizon

ANS:B - threshold

Threshold means the starting point for a new state or experience.

Q184: Besides other provisions, that shopkeeper deals ...... cosmetics.

A with

B in

C at

D for

ANS:B - in

Bussiness "deal" is followed by "In".

Q185: He lives near a lovely ...... of countryside.

A length

B piece

C section

D stretch

ANS:D - stretch

Stretch is correct because it means continuous land of the country or a part of the land.

Q186: The answer was written ...... blue ink.

A with

B by

C in

D on

ANS:C - in

The answer is absolutely correct "in", the thing is that when we use any colour like that 'in' will be coming in answer.

Q187: Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.

A chance

B luck

C possibility

D occasion

ANS:A - chance

Chance is right answer as here 'the' is adjective n after adjective noun is placed n chance is a noun. And Possibility is an adjective.

Q188: He was sent to the prison for his ......

A sin

B vice

C crime

D guilt

ANS:C - crime

Crime ===> an act punishable by law.

Q189: Man does not live by ...... alone.

A food

B bread

C meals

D diet

ANS:B - bread


Food includes = bread, rice, meal, meat, vegetables and so on.

Bread is just a part of Food. So man cannot live only by eating bread, so the best answer is "Bread".

Q190: In a changing and ...... unstructured business environment, creativity and innovation are being ...... demanded of executives.

A highly, extremely

B progressively, increasingly

C increasingly, moderately

D excessively, rapidly

ANS:B - progressively, increasingly

 the term/word 'Demands' always come with words like "Increasing/Decreasing' just like bread comes with butter. That kind thing, Hope you got me :).

Q191: I haven't seen you ...... a week.

A within

B since

C for

D from

ANS:C - for

'since' is preferred for a period of time which starts in the past & still is continuing. And 'for' is used when something had started in the past but stopped. The answer is FOR since the action had stopped by seeing the person.

Q192: The cinema ...... a welcome escape from cramped and dull city life and the Indians are avid movie-goers.

A depicts

B highlights

C follows

D offers

ANS:D - offers

Offer means is provides.

Q193: Owing to the power cut in the area, factories are being forced to ...... men

A throw away

B send off

C put off

D lay off

ANS:D - lay off

Lay off- Suspension temporary or permanent
So, D is the correct answer.

Q194: People who ...... on horses usually lose in the end.

A gamble

B play

C risk

D place

ANS:A - gamble

Gamble means:

Money that is risked for possible monetary gain.
or
Play games for money.

Q195: ...... a failure of some traffic lights, traffic is moving very slowly.

A Owing

B Due to

C Because

D Since

ANS:B - Due to

The correct answer is Due to



img not found
img

For help Students Orientation
Mcqs Questions

One stop destination for examination, preparation, recruitment, and more. Specially designed online test to solve all your preparation worries. Go wherever you want to and practice whenever you want, using the online test platform.